STUDIU: Cercetătorii au descoperit un mod de a stopa dezvoltarea maladiei Alzheimer

Cercetătorii au descoperit o modalitate de a stopa maladia Alzheimer în stadiile incipiente, iar reuşita deschide calea pentru dezvoltarea unui medicament asemănător statinelor, care ar putea fi administrat în cazul a milioane de pacienţi pentru a preveni demenţa, potrivit dailymail.co.uk.

Urmărește
1491 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Cercetătorii au descoperit un mod de a stopa dezvoltarea maladiei Alzheimer

STUDIU: Cercetătorii au descoperit un mod de stopa dezvoltarea maladiei Alzheimer (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au descoperit o moleculă ce apare în mod natural care poate încetini formarea plăcii amiloide în creier.

Plăcile de amiloid sunt legate de problemele de memorie şi alte simptome ale maladiei Alzheimer.

Descoperirea creşte şansele dezvoltării unui tratament care ar putea fi folosit în mod curent în cazul pacienţilor de vârstă mijlocie pentru a stopa instalarea demenţei. Mai mult, ar putea duce la inventarea unei pilule care să trateze demenţa în acelaşi mod în care statinele sunt folosite pentru prevenirea bolilor cardiace.

Studiul publicat în revista Nature Structural and Molecular Biology este primul care arată modul în care o moleculă specifică poate să încetinească formarea plăcilor de amiloid în creier.

Aceste plăci sunt create de o serie de proteine ce se înfăşoară în jurul celulelor cerebrale şi se adună în formaţiuni despre care medicii spun că interferează cu funcţiile cerebrale.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, care au lucrat cu experţi din Suedia şi Estonia, au descoperit că moleculele Brichos, parte a unei familii de proteine care apar în mod natural în plămânii umani, pot încetini acest proces de formare a plăcilor amiloide.

Testele pe şoareci au arătat că aceste molecule se lipesc de grupurile de proteine şi le împiedică să formeze plăcile de amiloid, stopând răspândirea lor în creier. Studiul deschide noi drumuri privind cercetările în domeniul demenţei. Moleculele nu pot fi folosite sub forma unor pilule pentru că nu ar supravieţui procesului digestiv, dar cercetătorii spun că multe alte molecule similare ar putea fi mult mai potrivite pentru utilizarea ca medicament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici