- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (31.12.2013, 19:18)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Codeina, ineficientă în cazul unor variaţii genetice
Codeina, considerată a fi unul dintre cele mai utilizate analgezice din lume, este folosită pentru ameliorarea durerilor, însă acest medicament nu dă rezultate în cazul a milioane de oameni din cauza unor variaţii genetice.
Urmărește
402 afișări
STUDIU: Codeina, ineficientă în cazul unor variaţii genetice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Enzimele se formează în ficat şi controlează viteza reacţiilor chimice din organismul uman. Astfel, enzimele ajută la descompunerea medicamentelor, în aşa măsură încât organsimul uman să le poată folosi, informează dailymail.co.uk.
Experţii în metabolizarea medicamentelor de la Imperial College din Londra au descoperit că unele variaţii genetice pot afecta anumite enzime, crescând sau micşorând nivelul reacţiilor chimice. De exemplu, o enzimă denumită CYP2D6 descompune codeina în morfină, pentru ameliorarea durerilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Codeina, care este recomandată pentru durerile uşoare şi moderate, este un medicament ieftin, frecvent prescris şi este utilizat la scară largă. De asemenea, codeina este un antitusiv eficient, folosit în multe medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală, precum şi un bun remediu pentru tratarea răcelii.
Problema este că circa 7-10% din oameni sunt purtători ai unei variaţii genetice care se traduce prin producerea unei cantităţi insuficiente de enzime CYP2D6 pentru a obţine o ameliorare a durerii în cazul administrării codeinei.
Dar aceasta nu este singura problemă cu această enzimă specială. Există şi mulţi oameni care produc prea multe enzime CYP2D6, motiv pentru care codeina este descompusă prea repede în corpul lor.
Există foarte mulţi pacienţi care iau codeină în speranţa că, la un moment dat, va funcţiona şi durerea va fi ameliorată, însă de multe ori nu se obţin decât efecte adverse, cum ar fi constipaţia, şi niciun beneficiu pentru înlăturarea durerii, spun specialiştii.
Cu toate acestea, există alternative, inclusiv paracetamolul, ibuprofenul, diclofenacul şi alte medicamente antiinflamatoare. De asemenea, exerciţiile pot ajuta la ameliorarea durerii, în special în cazul pacienţilor care suferă de artrită.
Codeina nu este singurul medicament metabolizat de CYP2D6. Mai sunt alte 25 de astfel de medicamente, printre care se numără unele antidepresive, precum şi unele medicamente antipsihotice folosite pentru tratarea bolilor psihice.
De asemenea, medicamentele betablocante prescrise pentru hipertensiune arterială şi tamoxifenul - medicament pentru tratamentul cancerului la sân - fac parte din această categorie.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:35
-
astăzi, 09:32