STUDIU: Consumul de fructe proaspete poate preveni instalarea diabetului de tipul II

Consumul de fructe proaspete, precum afine, struguri şi mere, poate reduce probabilitatea de dezvoltare a diabetului de tipul II, în timp ce sucurile de fructe pot creşte riscul de instalare a acestei boli, potrivit unui studiu publicat vineri.

Urmărește
607 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Consumul de fructe proaspete poate preveni instalarea diabetului de tipul II

STUDIU: Consumul de fructe proaspete poate preveni instalarea diabetului de tipul II (Imagine: Shutterstock)

Consumul de fructe este în general recomandat pentru prevenirea diverselor maladii cronice, inclusiv diabetul de tipul II. Studiile anterioare realizate în acest sens au oferit rezultate contradictorii privind prevenirea diabetului prin consumul de fructe proaspete.

Diabetul este caracterizat de creşterea anormală a nivelului de zahăr în sânge. Diabetul de tipul I atinge în general subiecţii tineri şi reprezintă cam 10% din totalul cazurilor, în timp ce diabetul de tip II apare mai ales la vârsta adultă şi este influenţat de obezitate şi sedentarism.

Cercetătorii din SUA, Marea Britanie şi Singapore au analizat datele oferite de trei studii mari realizate de specialiştii americani, la care au participat 187.383 de persoane (151.209 femei şi 16.173 de bărbaţi).

După ce au eliminat toate cazurile de diabet, boli cardiovasculare şi cancer, înregistrate la începutul celor trei studii, cercetătorii au monitorizat consumul de fructe proaspete şi sucuri de fructe în rândul participanţilor.

Peste 12.000 de persoane (6,5% din totalul participanţilor) au dezvoltat diabet de tipul II în timpul acestor studii, care au durat între 19 şi 24 de ani.

După ce au eliminat şi alţi factori de risc - vârstă, activitate fizică efectuată, alimentaţie etc. -, cercetătorii au stabilit o asociere semnificativă între consumul de anumite fructe şi diminuarea riscului de diabet. Pe primul loc în topul celor mai eficace fructe sunt afinele, urmate, în ordine, de struguri, mere, pere, banane şi grepfrut.

Consumate de cel puţin două ori pe săptămână, acestea reduc cu 23% riscul de diabet, comparativ cu un consum săptămânal, potrivit noului studiu, publicat în British Medical Journal.

În schimb, pepenele galben şi căpşunile cresc uşor riscul de diabet.

Riscul de diabet este crescut cu 21% pentru marii consumatori de sucuri de fructe industriale (mai mult de un pahar pe zi), comparativ cu cei care consumă mai puţin de un pahar pe săptămână. Sucurile de fructe au un indice glicemic crescut şi un conţinut redus de nutrimente.

Noul studiu nu a stabilit nicio legătură între consumul de fructe proaspete cu indice glicemic ridicat (struguri, banane) şi creşterea riscului de diabet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici