- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LOS ANGELES, (17.08.2013, 11:03)
- Florin Badescu
STUDIU: Consumul excesiv de cafea creşte riscul de deces prematur
Consumul ridicat de cafea – mai mult de patru ceşti pe zi – creşte riscul de deces prematur cu 56%, afirmă cercetătorii americani, al căror studiu a fost publicat de curând în Mayo Clinic Proceedings, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
1770 afișări
STUDIU: Consumul excesiv de cafea creşte riscul de deces prematur (Imagine: Shutterstock)
Persoanele care beau cel puţin 28 de ceşti de cafea pe săptămână prezintă un risc de deces prematur mai mare cu 56%, însă această corelaţie este valabilă doar pentru persoanele în vârstă de până la 55 de ani.
Descoperirea a fost făcută pe baza unui studiu de lifestyle realizat în Statele Unite pe un eşantion de 43.727 de persoane, cu vârste cuprinse între 20-87 ani, relatează dailymail.co.uk.
Cercetătorii americani sunt de părere că o cantitate prea mare de cafea are implicaţii negative asupra metabolismului, eliminând unele dintre beneficiile cunoscute ale cafelei.
Persoanele care prezintă o "dependenţă genetică de cafea" sunt predispuse cel mai mult la aceste efecte dăunătoare, consideră autorii studiului.
Noul studiu vine în contradicţie cu concluziile altor cercetări ştiinţifice, care au asociat consumul moderat de cafea cu longevitatea.
Aproximativ 2.500 de decese au fost înregistrate pe parcursul celor 16 ani cât a durat acest studiu. Puţin sub o treime dintre decese au fost cauzate de maladii cardiace şi arteriale.
Totodată, voluntarii care beau cafea în cantităţi mari erau mai predispuşi la fumat şi aveau plămâni şi inima mai puţin sănătoase.
Astfel, riscul de deces prematur a fost cu 56% mai mare în rândul participanţilor mai tineri de 55 de ani care beau peste 28 de ceşti de cafea pe săptămână.
Cercetătorii americani nu au reuşit însă să explice motivul pentru care cafeaua nu afectează persoanele vârstnice în acelaşi fel. Cafeaua conţine câteva mii de substanţe chimice care pot avea atât efecte pozitive, cât şi negative asupra sănătăţii.
Câteva studii recente au evidenţiat faptul că această băutură este o sursă majoră de antioxidanţi şi poate reduce procesele inflamatorii şi să stimuleze funcţiile cerebrale.
În acelaşi timp, cafeaua stimulează procesul de sinteză a adrenalinei, inhibă activitatea insulinei, creşte tensiunea sangvină şi creşte concentraţia de homocisteină, o substanţă dăunătoare asociată cu maladiile cardiace şi cu demenţa.
Studiul a fost coordonat de Carl Lavie, medic la Ochsner Medical Center din New Orleans.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Povestea unuia dintre cei mai puternici executivi români şi cum a ajuns acesta să deţină o funcţie care nu a mai fost ocupată niciodată de un român într-o companie gigant americană
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
PROSPORT.RO
'O terorizează! E bolnav de gelozie!' CRBL a disperat-o pe biata Olga. Relația lor are zilele numărate
CANCAN.RO
Cele trei ZODII care primesc o surpriză uriașă de Ziua Îndrăgostiților. Pentru unii nativi urmează o cerere în căsătorie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe