- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (23.10.2014, 16:43)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Cromozomul Y influenţează riscul de cancer şi speranţa de viaţă a bărbaţilor
Cromozomul Y ar putea avea un rol important în prelungirea vieţii şi în lupta bărbaţilor împotriva cancerului, potrivit unui studiu suedez, ai cărui autori au descoperit că persoanele care au pierdut o parte a acestui cromozom mor, în medie, cu 5 ani şi jumătate mai devreme.
Urmărește
688 afișări
STUDIU: Cromozomul Y influenţează riscul de cancer şi speranţa de viaţă a bărbaţilor (Imagine: Shutterstock)
Cercetătorii de la Universitatea din Uppsala, Suedia, au analizat informaţii despre 1.153 de bătrâni şi au descoperit că bărbaţii care au pierdut o parte din cromozomul Y au murit cu cinci ani şi jumătate mai devreme, în medie, decât bărbaţii care nu au pierdut acea parte din cromozom.
Femeile trăiesc cu şapte ani şi jumătate mai mult decât bărbaţii, în medie, în Europa, iar motivele pentru această diferenţă nu sunt cunoscute în totalitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Cercetătorii au evaluat numărul celulelor sangvine care au prezentat o pierdere a cromozomului Y din motive de îmbătrânire, folosind analize de sânge, pentru bărbaţi cu vârsta între 70 şi 84 de ani, informează bbc.com.
Bărbaţii care au prezentat o pierdere semnificativă a acestui cromozom au murit mai repede, potrivit cercetătorilor. Deteriorarea cromozomului a fost asociată cu riscul general de deces în cazul a 637 de bărbaţi din grupul studiat şi cu riscul de deces cauzat de tipuri de cancer non-sangvin în cazul a 132 de subiecţi.
Potrivit cercetătorilor, asocierea dintre pierderea cromozomului Y şi moartea prematură a fost semnificativă în momentul în care rezultatele au fost ajustate ţinând cont de vârstă şi starea de sănătate.
ADN-ul femeilor nu conţine cromozomul Y, dar prezintă doi cromozomi X.
"Mulţi cred că cromozomul Y conţine doar gene implicate în stabilirea sexului şi producţiei de spermă. De fapt, aceste gene au şi alte funcţii importante, cum ar fi un posibil rol în prevenirea apariţiei tumorilor", a declarat coautorul studiului Jan Dumanski.
Studiul a arătat că genele cromozomului Y nu au fost exprimate (efectele lor nu s-au produs, n.r) în momentul în care acesta s-a deteriorat, ceea ce înseamnă că rolul potenţial în prevenirea tumorilor ar fi putut fi redus.
Deteriorarea cromozomului Y în celulele sangvine a fost asociată cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv tumori care nu au legătură cu sistemul circulator.
Potrivit savanţilor, acest lucru ar putea fi o consecinţă a faptului că genele cromozomului Y ar permite celulelor sangvine să ajute în procesul de supraveghere imunitară, sistemul imunitar detectând şi omorând celulele tumorale pentru a preveni cancerul.
Rezultatele studiului indică posibilitatea ca investigarea stării cromozomului Y prin intermediul unor teste sangvine să permită prezicerea riscului apariţiei cancerului la bărbaţi.
"Aceasta este o teorie interesantă, dar este nevoie de o cercetare aprofundată pentru a verifica dacă, într-adevăr, pierderea cromozomului Y ar putea fi un indicator al riscului de cancer", a declarat Julie Sharp, oncolog în cadrul organizaţiei Cancer Research.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe