STUDIU Cu cât somnul din timpul zilei este mai lung, cu atât pot apărea mai multe probleme de sănătate

  • Persoanele care dorm des pe timpul zilei au şanse mai mari de a dezvolta hipertensiune arterială şi de a suferi un accident vascular cerebral, a constatat un nou studiu de amploare.
  • Participanţii la studiu care au aţipit în mod obişnuit în timpul zilei au avut cu 12% mai multe şanse de a dezvolta hipertensiune arterială în timp şi cu 24% mai multe şanse de a face un accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care nu au aţipit niciodată.
Urmărește
2271 afișări
Imaginea articolului STUDIU Cu cât somnul din timpul zilei este mai lung, cu atât pot apărea mai multe probleme de sănătate

STUDIU Cu cât somnul din timpul zilei este mai lung, cu atât pot apărea mai multe probleme de sănătate

„Acest lucru poate fi cauza faptului că, deşi a trage un pui de somn în sine nu este dăunător, multe persoane care dorm ziua pot face acest lucru din cauza somnului slab pe timp de noapte. Somnul slab pe timp de noapte este asociat cu o sănătate precară, iar siestele nu sunt suficiente pentru a compensa acest lucru", a declarat psihologul clinician Michael Grandner într-un comunicat. Grandner conduce Clinica de medicină comportamentală a somnului de la Banner-University Medical Center din Tucson, Arizona, şi nu a fost implicat în studiu.
 
În cazul în care persoana avea mai puţin de 60 de ani, aţipitul în majoritatea zilelor creştea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială cu 20% în comparaţie cu persoanele care nu dormeau niciodată sau rareori, potrivit studiului publicat luni în Hypertension, o revistă a Asociaţiei Americane a Inimii. AHA a adăugat recent durata somnului ca fiind unul dintre cei opt parametri esenţiali pentru o sănătate optimă a inimii şi a creierului.
 
Rezultatele s-au menţinut chiar şi după ce cercetătorii au exclus persoanele cu risc ridicat de hipertensiune arterială, cum ar fi cele cu diabet de tip 2, cu hipertensiune arterială existentă, cu colesterol ridicat, cu tulburări de somn şi care au lucrat în ture de noapte, potrivit CNN.

Rezultatele demonstrează că somnul creşte incidenţa hipertensiunii şi a accidentului vascular cerebral, după ce au fost ajustate sau luate în considerare multe variabile cunoscute ca fiind asociate cu riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral", a declarat Dr. Phyllis Zee, director al Centrului pentru medicina circadiană şi a somnului de la Şcoala de medicină Feinberg a Universităţii Northwestern din Chicago.

„Din punct de vedere clinic, cred că acest studiu evidenţiază importanţa ca furnizorii de servicii medicale să întrebe în mod curent pacienţii despre somnolenţă şi somnolenţă excesivă în timpul zilei şi să evalueze dacă există alte afecţiuni care contribuie la aceasta, pentru a modifica potenţial riscul de boli cardiovasculare", a spus Zee, care nu a fost implicată în studiu.

Cu cât somnul din timpul zilei este mai lung, cu atât este mai nociv

Studiul a folosit date de la 360.000 de participanţi care au oferit informaţii despre obiceiurile lor de somn la UK Biobank, o mare bază de date biomedicale şi o resursă de cercetare care a urmărit locuitorii din Marea Britanie din 2006 până în 2010.
 
A trage un pui de somn regulat şi îndelungat poate fi un semn al unei tulburări de somn subiacente, a declarat Dr. Raj Dasgupta de la Universitatea din California de Sud.
 
Persoanele care au participat la studiul din Marea Britanie au furnizat probe de sânge, urină şi salivă în mod regulat şi au răspuns la întrebări privind somnul de patru ori pe parcursul celor patru ani de studiu. Cu toate acestea, studiul a colectat doar frecvenţa siestei, nu şi durata, şi s-a bazat pe auto-raportări ale somnului, o limitare datorată memoriei imperfecte.
 
„Ei nu au definit ce ar trebui să fie un somn. Dacă vei dormi timp de o oră, două ore, de exemplu, asta nu este chiar un somn", a declarat specialistul în somn Dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Şcoala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud.
 
„Un pui de somn revigorant şi energizant de 15-20 de minute, în jurul prânzului până la ora 14.00, este 100% calea de urmat dacă eşti lipsit de somn", a spus Dasgupta, care nu a fost implicat în studiu. „Dacă aveţi insomnie cronică, nu încurajăm somnul pentru că vă îndepărtează de dormitul de noapte".
 
Cele mai multe dintre persoanele din studiu care au tras un pui de somn regulat fumau ţigări, beau zilnic, sforăiau, aveau insomnii şi au declarat că sunt o persoană nocturnă.
 
Mulţi dintre aceşti factori ar putea avea un impact asupra calităţii şi cantităţii somnului unei persoane, a spus Dasgupta. Somnul slab provoacă "oboseală excesivă în timpul zilei, ceea ce poate duce la somnul excesiv în timpul zilei", a spus el.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici