- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (28.01.2015, 14:33)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: De ce meteorologii greşesc de multe ori prognozele. Factorii care determină lipsa de acurateţe a prognozelor meteo
Lipsa de exactitate a prognozelor meteo are implicaţii personale pentru oamenii din toată lumea. O nouă cercetare de la Universitatea din Tel Aviv prioritizează, pentru prima dată, motivele greşelilor de prognoză din diferite regiuni ale planetei, cuantificând cauzele - artificiale şi naturale - pentru inexactităţile prognozelor meteo.
Urmărește
1547 afișări
STUDIU: De ce meteorologii greşesc de multe ori prognozele (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
În noaptea dinaintea misiunii din 1976 a Forţelor Israeliene de Apărare în timpul căreia au salvat peste 200 de ostatici din Entebbe, Uganda, profesorul Universităţii din Tel Aviv Pinhas Albert, pe atunci directorul unităţii de prognoză a Forţelor Aeriene ale Israelului, a pus la dispoziţie o informaţie care s-a dovedit critică pentru succesul operaţiunii - condiţiile meteorologice pe care cel mai probabil agenţii aveau să le întâmpine în drumul spre baza răpitorilor. Dacă informaţiile profesorului ar fi fost incorecte, misiunea s-ar fi putut încheia diferit, scrie site-ul cu articole ştiinţifice Science Daily.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Lipsa de exactitate a prognozelor are efecte personale pentru oameni din toată lumea, putându-i lăsa undeva singuri, fără umbrele, blocaţi de ninsoare sau în aeroporturi. Dar luând în considerare toată tehnologia existentă astăzi, de ce continuă meteorologii să dea greş?
Publicată în jurnalul ştiinţific Land de profesorul Albert din departamentul de geoştiinţă a Facultăţii de Ştiinţe Exacte din Universitatea din Tel Aviv, pentru cercetare au fost folosite statistici regresionale bazate pe date colectate între 1979 şi 1993 din zeci de mii de puncte de prognoză.
"Considerând experienţa mea în prognoza meteo, falsitatea predicţiei vremii m-a deranjat mult timp", a spus profesorul Alpert. "De când m-am alăturat TAU (n.r. Universităţii din Tel Aviv) în 1982, am căutat un mod de a cuantifica factorii dominanţi care cauzează erori în prognozare. Până acum, nu a existat nicio analiză cuprinzătoare asupra acestor factori. Au fost studiaţi separat, dar nu în combinaţie. Am decis să cuantific şi să prioritizez factorii dominanţi pentru regiuni diferite şi să pun la dispoziţie această informaţie valoroasă pentru comunitatea ştiinţifică a lumii."
Astfel, potrivit analizelor statistice folosite de profesor, factori unici afectează prognozele meteo în Europa, Africa de Nord, Marea Mediterană, Asia şi Asia de Est. Cei dominanţi includ schimbarea solului (precum despădurirea bruscă), topografia, particulele din atmosferă şi densitatea populaţiei.
"De exemplu, când conducta naţională de apă a Israelului trecea prin nordul Negevului în iunie 1964, a schimbat aşezarea pământului", a explicat profesorul Albert. "După o perioadă de timp relativ scurtă, deşertul se răspândea, afectând generarea de nori, precipitaţii şi extreme termice. E dificil pentru meteorologi să incorporeze schimbări ca aceasta. Ca efect, această singură schimbare de acoperământ al solului a alterat întregul climat local din Nagevul de Nord, iar modelele existente de prognoză au întâmpinat o dificultate de acomodare, ducând la predicţii eronate".
Aur, argint şi bronz
Cercetătorii au incorporat factorii dominanţi într-o singură ecuaţie, iar apoi au monitorizat abilitatea modelului de a prezice corect condiţiile lunare ale vremii în regiuni diferite de-a lungul a 15 ani. Profesorul Alpert şi echipa sa au creat şi un tabel de "prioritizare a factorilor" - etichete aurii, argintii şi de bronz pentru a identifica factori dominanţi şi mai puţin dominanţi pentru diferite regiuni din lume. De exemplu, au descoperit că în estul Mediteranei partiiculele din atmosferă sunt cea mai importantă cauză a deficienţelor de prognoză, urmate de schimbarea solului.
"Singurul instrument pe care meteorologul îl are este modelul său, iar singura alegere pe care el sau ea o are este să privească la diferite modele, fiecare dintre ele având puncte forte şi slabe", a mai spus profesorul. "Câteva sute de grupuri de cercetare încearcă să îmbunătăţească tot timpul modelele de prognoză. Grupurile acestea caută şi să îmbunătăţească predicţiile de schimbare a climatului şi de încălzire globală. Studiul nostru le oferă informaţie despre subiectele potrivite de cercetare de tratat pentru fiecare regiune".
Profesorul Alpert continuă să investigheze factorii care afectează calitatea prognozelor meteo, sperând să găsească noi metode de a îmbunătăţi modele pentru vreme şi climat.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe