- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (03.12.2013, 14:00)
- Gabriel Burete
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: De ce parchează bărbaţii mai bine şi cum reuşesc femeile să îndeplinească mai multe sarcini în acelaşi timp
Oamenii de ştiinţă au scanat creierele a 949 de subiecţi, bărbaţi şi femei, cu ajutorul aparatului RMN. Rezultatele arată diferenţe importante între felul în care funcţionează creierele femeilor şi cele ale bărbaţilor.
Urmărește
793 afișări
De ce parchează bărbaţii mai bine şi cum reuşesc femeile să îndeplinească mai multe sarcini în acelaşi timp (Imagine: Shutterstock)
Cercetătorii din Statele Unite au realizat un studiu pentru a afla dacă există o explicaţie ştiinţifică pentru ceea ce oamenii ştiu dintotdeauna: creierele bărbaţilor şi ale femeilor funcţionează diferit, anunţă dailymail.co.uk. Utilizând imagistica prin rezonanţă magnetică, oamenii de ştiinţă au cartografiat conexiunile dintre diferite părţi ale creierelor subiecţilor. Rezultatele par să susţină teoria că bărbaţii ar fi de pe Marte şi femeile de pe Venus, deoarece creierele lor reacţionează diferit şi au moduri de acţiune diferite atunci când sunt confruntate cu diferite sarcini.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Studiul a implicat 949 de subiecţi, 428 de bărbaţi şi 521 de femei, cu vârste cuprinse între 8 şi 22 de ani, fiind cea mai mare investigaţie de acest fel. Participanţii au fost împărţiţi în trei grupe de vârstă, de la 8 la 13 ani, de la 13 ani şi 4 luni la 16 ani şi de la 17 la 22 de ani. Rezultatele arată că la cei mai tineri dintre participanţi diferenţele sunt minore, însă aceste se accentuează odată cu vârsta.
Cercetarea arată că femeile realizează conexiuni mult mai bune decât bărbaţii între partea stângă a creierului şi cea dreaptă, în timp ce subiecţii de sex masculin prezintă o activitate cerebrală mai intensă în zone specifice ale creierului, în special în cerebel, care controlează aptitudinile motorii. Deasemenea, bărbaţii realizează legături mai puternice între partea frontală a creierului şi cea din spate, ceea ce le conferă abilitatea de a percepe informaţii mai rapid şi de a le aplica imediat pentru a rezolva sarcini complexe.
Ragini Verna, de la Universitatea Pennsylvania, spune că "fiecare individ este unic, evident. Dar dacă luăm un grup de 1000 de persoane şi le analizăm reacţiile şi capacităţile, o să observăm că femeile şi bărbaţii se comportă diferit." "Dacă avem o sarcină care implică atât gândire logică, cât şi intuitivă, atunci femeile sunt mai potrivite", adaugă Verna.
Pentru că realizează legături mai multe şi mai eficiente între partea stângă şi cea dreaptă a creierului, femeile rezolvă mai bine sarcini care necesită conexiuni, cum ar fi recunoaşterea feţelor, sau socializarea în situaţii aglomerate. Totodată, persoanele de sex feminin pot rezolva mai multe sarcini în acelaşi timp.
Bărbaţii în schimb, sunt mai potriviţi să rezolve sarcini singulare complexe, sau când acestea necesită acţiuni instante, datorită legăturilor dintre partea din faţă a creierului şi cea din spate. Astfel bărbaţii se concentrează mai eficent la gătit, spre exemplu, sau când e vorba de citit hărţi. De asemenea, bărbaţii prezintă o activitate cerebrală mai intensă în zonele care controlează aptitudinile motorii, puterea, flexibilitatea, coordonarea. Din acest motiv, persoanelor de sex masculin le este mai uşor să desfăşoare activităţi fizice, să înveţe să înoate, spre exemplu şi învaţă mai uşor să meargă pe bicicletă sau să conducă.
"Creierele bărbaţilor facilitează conexiunile între percepţie şi acţiuni coordonate, în timp ce creierul feminin facilitează comunicarea între modul de procesare analitic şi cel intuitiv. Rezultatele arată diferenţe fundamentale între sexe din punct de vedere al arhitecturii cerebrale", se arată în concluziile studiului.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe