Trei specii de cetacee eşuate în largul coastelor Scoţiei, printre care un delfin cu bot şi o balenă pilot cu înotătoare lungi, au fost descoperite că aveau semne ale bolii Alzheimer.
Deşi tipurile de demenţă au fost destul şi alte animale potrivit The Guardian, nu s-a constatat că boala Alzheimer apare în mod natural la alte specii decât la oameni.
Testele au fost efectuate pe 22 de specimene moarte ce au eşuat pe ţărm, fiind depistate trei modificări cheie ale creierului asociate cu boala Alzheimer.
Cauza eşuării în masă a cetaceelor au fost asociate de creşterea zgomotului antropogen în oceane, dar semnele asemănătoare cu cele ale bolii Alzheimer din creier ar putea susţine teoria conform căreia cetaceele, în mare parte sănătoase, eşuează pentru că urmează un lider de grup care a devenit confuz sau s-a pierdut din cauza bolii.
Cercetătorii au găsit semne de Alzheimer la trei dintre cele 22 de odontocetuţe eşuate: un delfin cu cioc alb, un delfin cu botul mare şi o balenă pilot cu înotătoare lungi.
Potrivit articolului publicat în European Journal of Neuroscience, toţi cei trei indivizi erau bătrâni pentru specia lor şi prezentau trei semne distinctive ale bolii Alzheimer, similare cu cele la om.
Un posibil motiv pentru care balenele şi delfinii prezintă leziuni cerebrale asemănătoare cu Alzheimer este faptul că, la fel ca oamenii, dar spre deosebire de multe alte animale, pot trăi mulţi ani după ce nu mai sunt active din punct de vedere reproductiv.
Semne de Alzheimer au mai fost descoperite recent la o singură balenă de mare aflată în captivitate.