STUDIU: Diagnosticarea calculilor renali: tomografiile nu sunt mai eficiente decât ecografiile

Tomografiile nu sunt mai eficiente decât ecografiile în diagnosticarea calculilor renali, deşi cele din urmă sunt mai puţin utilizate, mai ieftine şi la fel de sigure pentru pacienţi, potrivit unui amplu studiu clinic realizat în Statele Unite, ale cărui concluzii au fost publicate miercuri.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Diagnosticarea calculilor renali: tomografiile nu sunt mai eficiente decât ecografiile

STUDIU: Diagnosticarea calculilor renali: tomografiile nu sunt mai eficiente decât ecografiile (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Spre deosebire de ecografii, tomografiile, la care medicii din serviciile de urgenţe recurg cel mai adesea, expun bolnavii la doze semnificative de radiaţii, au subliniat autorii acestui studiu publicat în revista New England Journal of Medicine, informează AFP.

Ţinând cont de eficienţa lor similară în detectarea calculilor renali, ecografia ar trebui să fie utilizată în mod prioritar, insistă medicul Rebecca Smith-Bindman, profesor în departamentul de radiologie, epidemiologie şi biostatistică la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii California din San Francisco.

"Rezultatele noastre nu lasă să se înţeleagă că pacienţii ar trebui să primească doar un examen ecografic, ci faptul că această tehnică de imagistică ar trebui să fie întotdeauna folosită în primul rând, însoţită de eventuale alte teste, dacă medicul consideră necesar", a adăugat cercetătoarea americană.

Frecvenţa calculilor renali a crescut considerabil din 2010 în Statele Unite, potrivit unui studiu federal, care afirmă că un american din 11 suferă în prezent de această afecţiune.

Utilizarea tomografiilor a devenit din ce în ce mai frecventă în ultimii 15 ani pentru diagnosticarea calculilor renali. Această examinare este efectuată în general de medicii radiologi, în timp ce ecografiile sunt realizate de medicii din serviciile de urgenţe.

În cadrul acestui studiu recent, autorii i-au supus, la întâmplare, pe pacienţii care s-au prezentat la serviciile de urgenţe cu simptome de calculi renali uneia dintre cele două tehnici de imagistică medicală.

Pacienţii din primul grup au făcut tomografii, iar cei din al doilea grup au făcut ecografii, realizate de un medic de la urgenţe, în timp ce pacienţii dintr-un al treilea grup au făcut tot ecografii, realizate de această dată de un medic radiolog.

Pe durata unei perioade de monitorizare de şase luni, autorii nu au constatat nicio diferenţă între starea de sănătate a celor 2.759 de bolnavi, indiferent de tehnica de imagistică utilizată şi de specializarea medicilor implicaţi în studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici