STUDIU: Din 2009, nucleul interior al Pământului se roteşte în sens invers

Mult sub picioarele noastre, nucleul interior al Pământului, o minge fierbinte din fier de mărimea lui Pluto, a încetat să se rotească în aceeaşi direcţie cu restul planetei, iar din 2009 se roteşte în sens invers.

Urmărește
23459 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Din 2009, nucleul interior al Pământului se roteşte în sens invers

Sursa Foto - Paint3D/Microsoft

La aproximativ 5.000 de kilometri sub scoarţa pe care trăim, nucleul se roteşte în mod independent, deoarece pluteşte în miezul exterior din metal lichid.

Modul exact în care se roteşte nucleul interior a fost o chestiune de dezbatere între oamenii de ştiinţă, transmite Yahoo News, şi se aşteaptă că cele mai recente cercetări se vor dovedi controversate.Ceea ce se ştie puţin despre miezul interior provine din măsurarea micilor diferenţe ale undelor seismice create de cutremure sau uneori de explozii nucleare. 

O nouă cercetare publicată în revista Nature Geoscience a analizat undele seismice de la cutremurele din ultimele şase decenii. Autorii studiului, Xiaodong Song şi Yi Yang de la Universitatea din Beijing din China, au spus că au descoperit că rotaţia nucleului interior „s-a oprit aproape în jurul anului 2009 şi apoi s-a întors într-o direcţie opusă”.

Un astfel de studiu ar putea produce un val de panică, mai ales în rândul conspiraţioniştilor. 

Chiar în 2009, în plină manie a fenomenului "Apocalipsa Maiaşă", regizorul Rolland Emmerich a lansat filmul "2012", iar povestea sa era despre cum nucleul Pământului s-a încălzit, polii magnetici s-au inversat, iar câmpul magnetic a fost perturbat de furtunile solare, au provocat perturbări şi dezastre precum cutremure masive, valuri de tsunami şi erupţii vulcanice în lanţ.  

Dar cercetătorii cred că totul este natural, nucleul nu ne afectează deloc viaţa de zi cu zi şi că ar trebui să nu ne panicăm. 

„Credem că nucleul interior se roteşte, în raport cu suprafaţa Pământului, înainte şi înapoi, ca un leagăn”, au declarat aceştia pentru AFP.

„Un ciclu este de aproximativ 70 ani”, adică îşi schimbă direcţia aproximativ la fiecare 35 de ani, au adăugat ei.

Ei au spus că anterior şi-a schimbat direcţia la începutul anilor 1970 şi au prezis că următoarea schimbare va avea loc la mijlocul anilor 2040.

Cercetătorii au spus că această rotaţie se aliniază aproximativ cu schimbările în ceea ce se numeşte „lungimea zilei” – mici variaţii ale timpului exact în care Pământul trebuie să se rotească pe axa sa.

Până în prezent, există puţine lucruri care să indice că ceea ce face nucleul interior are un mare efect asupra locuitorilor de suprafaţă.

Dar cercetătorii au spus că au crezut că există legături fizice între toate straturile Pământului, de la miezul interior până la suprafaţă.

În încheiere, cercetătorii au emis şi o teorie interesantă, că nucleul interior al planetei noastre ar mai avea încă o minge de fier în interiorul său, exact ca o matrioşcă rusească, însă mai este nevoie de încă 10 ani de studii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici