- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CANBERRA, (19.12.2014, 13:12)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Durerile de genunchi ar putea fi ereditare
Oamenii ai căror părinţi au suferit o înlocuire totală a articulaţiei unui genunchi din cauza osteoartritei prezintă un risc de peste două ori mai mare de a suferi de dureri de genunchi la vârsta mijlocie, comparativ cu aceia care nu au avut în familie probleme de acest tip, potrivit unui studiu.
Urmărește
155 afișări
STUDIU: Durerile de genunchi ar putea fi ereditare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"A reieşit foarte clar că genele sunt un factor de risc important în cazul osteoartritei, dar, până acum, am avut foarte puţin succes în descoperirea acestora", a declarat Graeme Jones, profesor la Universitatea Tasmania din Hobart, Australia, principalul autor al studiului, citat de Reuters.
"Astfel, o metodă mai bună ar fi să cercetăm mecanismele genetice care duc la apariţia artritei, iar cea mai bună cale de a face acest lucru a fost să studiem copiii ajunşi la vârsta adultă ai persoanelor care au suferit înlocuiri ale articulaţiilor la nivelul genunchilor, în urma diagnosticării cu osteoartrită", a declarat profesorul Jones.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Potrivit studiului publicat în Annals of the Rheumatic Diseases, până la vârsta de 45 de ani, între un sfert şi o treime dintre adulţi au suferit din cauza durerilor la nivelul genunchilor, care au durat cel puţin o săptămână.
Cauzele durerilor de genunchi nu sunt întotdeauna clare, dar studii anterioare au sugerat existenţa unei legături genetice.
Noul studiu este primul care a analizat dacă oamenii care au avut în familie cazuri de osteoartrită la nivelul genunchiului prezintă un risc mai mare de înrăutăţire a durerilor de acest tip, potrivit cercetătorilor australieni.
La studiu au participat 186 de adulţi, care au avut cel puţin un părinte care a suferit o operaţie de înlocuire a articulaţiei genunchiului, şi alte 186 de voluntari ai căror părinţi nu au fost diagnosticaţi cu artrită şi nu au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale de înlocuire a genunchiului.
La începutul studiului, participanţii au completat câteva chestionare referitoare la durererile de genunchi de care au suferit în ultimul an şi li s-au făcut analize specifice - radiografii şi investigaţii RMN pentru genunchiul piciorului drept. Procedurile au fost repetate doi ani mai târziu şi apoi, iarăşi, la zece ani de la debutul studiului.
Adulţii ai căror părinţi au suferit operaţii la genunchi tindeau să aibă o greutate mai mare, iar în acest grup erau mai mulţi fumători comparativ cu grupul de control, dar nu existau diferenţe între cele două grupuri de participanţi în ceea ce priveşte deteriorările vizibile la nivelul articulaţiilor genunchiului la începutul studiului.
După doi ani, ambele grupuri aveau un număr similar de participanţi, puţin mai mult de jumătate, care sufereau de dureri de genunchi. Dar, după zece ani, 74% dintre participanţii ai căror părinţi suferiseră operaţii de înlocuire a articulaţiei prezentau dureri ale genunchiului, comparativ cu doar 54% dintre participanţii care nu au avut în familie cazuri de intervenţii chirugicale asupra articulaţiei genunchiului.
Pe parcursul celor opt ani, cercetătorii au înregistrat şi o creştere a nivelului durerii la ambele grupuri, dar participanţii ai căror părinţi avuseseră probleme cu genunchii tindeau să sufere o creştere mai importantă a nivelului de durere.
Chiar şi când s-a ţinut cont de probleme structurale ale articulaţiei genuchiului, savanţii au descoperit că participanţii cu un istoric medical în familie legat de probleme cu genunchii prezentau un risc de 2,2 ori mai mare de a raporta o înrăutăţire a durerilor resimţite, comparativ cu grupul de control.
"Bănuiesc că sunt multe mecanisme prin care genele duc la apariţia artritei, în cazul unora putem interveni, în cazul altora, nu. Copiii persoanelor cu probleme ale articulaţiei genunchiului resimt mai des durere, care este şi mai intensă, au o greutate corporală mai mare, sunt mai susceptibili la efectele fumatului, au muşchi mai slabi, mai multe fisuri ale cartilagiilor şi suferă o pierdere mai importantă a acestui ţesut cartilaginos de-a lungul timpului", a declarat Jones.
În urma analizării datelor obţinute, cercetătorii au stabilit că moştenirea genetică este cea mai probabilă explicaţie privind aceste rezultate, de exemplu o mai mare sensibilitate la durere, potrivit lui Graeme Jones. Totuşi, alţi factori, precum aspectele care ţin de mediul de viaţă, care au fost comune atât părinţilor, cât şi copiilor ajunşi la vârsta adultă, nu au putut fi scoşi din ecuaţie, a mai explicat cercetătorul.
Pentru a preveni durerile de genunchi, profesorul Jones spune că oamenii ar trebui să-şi menţină greutatea ideală, să-şi reducă riscul de rănire a genunchilor, să facă mai multe exerciţii fizice în tinereţe şi să se abţină de la fumat.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe