- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (13.05.2014, 14:39)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Egiptenii antici aveau un regim vegetarian de alimentaţie. Ce mâncau oamenii în urmă cu 5.500 de ani
Un nou studiu asupra stilului de viaţă al locuitorilor Egiptului Antic dezvăluie, spre surprinderea cercetătorilor, lucruri în premieră despre regimul alimentar pe care aceştia îl aveau în 3500 î.Hr.
Urmărește
15246 afișări
Consumul masiv de carne nu era ceva obişnuit în Antichitate. De fapt, un studiu recent arată că în culturile antice vegetarianismul era mult mai întâlnit, cele mai multe popoare sedentare obişnuind să consume fructe şi legume, potrivit Huffington Post, care citează un articol publicat iniţial în Inside Science.
Deşi surse anterioare au arătat că egiptenii antici erau în majoritate vegetarieni, până la această nouă cercetare nu a fost posibil de aflat cantităţile relative de mâncare pe care le consumau.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
O echipă de cercetători francezi a descoperit că prin studiul atomilor de carbon din mumiile egiptenilor care au trăit între 3500 î.Hr. şi 600 d.Hr., se poate identifica ce mâncau aceştia în perioada respectivă. Toţi atomii de carbon sunt luaţi de către plante din dioxidul de carbon din atmosferă prin procesul fotosintezei. Prin consumul de plante şi de animale care au mâncat plante, carbonul ajunge în corpul uman.
Mumiile pe care cercetătorii francezi le-au studiat au fost resturile a 45 de oameni, care fuseseră expediate către două muzee din Lyon în timpul secolului al IX-lea. "Am avut o abordare puţin diferită", a explicat Alexandra Touzeau, care a condus echipa de cercetare de la Universitatea din Lyon. "Am lucrat mult pe oase şi dinţi, în timp ce majoritatea cercetătorilor studiază părul, colagenul şi proteinele. Am lucrat de asemenea în multe perioade diferite, şi nu cu mulţi indivizi pe fiecare perioadă, astfel încât să putem acoperi un interval foarte mare".
Potrivit descoperirii publicate în Journal of Archaeological Science, cercetătorii au măsurat proporţiile de carbon-13 şi carbon-12 şi alte proporţii de izotopi din oase, smalţ şi păr din aceste resturi, pe care le-au comparat cu măsurători similare efectuate pe porci care fuseseră supuşi la diete controlate ce constau în procente diferite de mâncare cu C3 şi C4. Pentru că porcii au un metabolism asemănător cu cel uman, cantităţile de izotopi de carbon din organismul lor pot fi comparate cu ceea ce se afla în mumii.
Potrivit lui Touzeau, aceste descoperiri, alături de faptul că dieta egiptenilor era constantă de-a lungul timpului, arată că aceştia se adaptau bine la mediu în vremurile în care regiunea Nilului devenea din ce în ce mai aridă, între 3500 î.Hr. şi 600 d.Hr.
Arheologul Kate Spencer, specialişti în Egiptul Antic la Universitatea din Cambridge, UK, este de părere că acest lucru era de aşteptat: "Deşi zona era foarte aridă, cultivau plante de-a lungul râului numai prin irigare, ceea ce e foarte eficient", a spus ea. Când nivelul Nilului a scăzut, fermierii s-au apropiat de râu şi au continuat să cultive în acelaşi fel.
Adevăratul mister este peştele, mai spun cercetătorii. Cei mai mulţi oameni s-ar aştepta probabil ca egipţienii din Antichitate care trăiau de-a lungul Nilului să fi mâncat mult peşte. Dar în ciuda unui număr considerabil de dovezi, cantitatea de peşte din regimul lor ar fi fost, de fapt, foarte redusă, conform cantităţilor de izotopi de carbon descoperite în organism.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe