STUDIU Exerciţiile fizice stimulează viteza cerebrală a femeilor, indiferent de intensitatea sau durata lor

Un nou studiu a dezvăluit că viteza de procesare mentală a femeilor ar putea avea beneficii mai mari decât a bărbaţilor de pe urma unei intensificări a exerciţiilor fizice, cum ar fi mersul pe jos sau mersul cu bicicleta cel puţin 15 minute pe săptămână.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului STUDIU Exerciţiile fizice stimulează viteza cerebrală a femeilor, indiferent de intensitatea sau durata lor

STUDIU Exerciţiile fizice stimulează viteza cerebrală a femeilor, indiferent de intensitatea sau durata lor

O întârziere a vitezei de procesare a creierului este unul dintre aspectele cheie ale îmbătrânirii cognitive. Capacitatea de a gândi mai rapid ajută la planificare, la rezolvarea problemelor, la menţinerea concentrării asupra sarcinilor şi la capacitatea de a participa cu uşurinţă la conversaţii cu alte persoane.

„Am constatat că o activitate fizică mai mare a fost asociată cu o rezervă mai mare de viteză de gândire la femei, dar nu şi la bărbaţi", a declarat într-un comunicat autorul studiului, Judy Pa, profesor de neuroştiinţe la Facultatea de Medicină a Universităţii din California, San Diego.

Viteza de procesare mentală la ambele sexe a beneficiat, de asemenea, de activităţi cognitive, cum ar fi jocul de cărţi şi cititul, potrivit studiului, publicat miercuri de Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.

„Orice femeie care citeşte această poveste se poate simţi împuternicită să preia astăzi controlul asupra sănătăţii creierului său, rămânând activă din punct de vedere fizic şi implicată din punct de vedere cognitiv", a declarat Dr. Richard Isaacson, director al Clinicii de prevenire a Alzheimer din cadrul Centrului pentru sănătatea creierului de la Colegiul Schmidt de medicină al Universităţii Florida Atlantic. El nu a fost implicat în acest studiu.
 
„În acest studiu, o creştere de două ori a activităţii fizice a fost echivalentă cu aproximativ 2,75 ani mai puţin de îmbătrânire a vitezei de procesare la femei", a spus Isaacson. „Mai mult, fiecare activitate cognitivă în plus a corespuns cu 13 ani mai puţin de îmbătrânire a vitezei de procesare, în medie, între femei şi bărbaţi".

Rezultatele studiului

Studiul a întrebat 758 de persoane cu o vârstă medie de 76 de ani despre activităţile lor fizice şi mentale săptămânale. Participanţii au obţinut puncte pentru fiecare dintre cele trei categorii de implicare cognitivă: participarea la cursuri pe diverse teme; jucarea de cărţi, jocuri sau bingo; şi citirea de reviste, ziare sau cărţi, potrivit CNN.

Fiecare persoană din studiu a fost supusă unei scanări cerebrale şi a efectuat teste de viteză de gândire şi de memorie: Unele persoane au prezentat semne de deteriorare cognitivă şi demenţă, în timp ce altele nu au avut probleme de gândire sau de memorie. Cercetătorii au comparat apoi rezultatele acestor teste cu scanările cerebrale ale hipocampusului, o parte a creierului asociată cu demenţa. 
 
Fiecare activitate mentală suplimentară, cum ar fi jocul de cărţi sau cititul, a diminuat îmbătrânirea vitezei de procesare mentală a persoanei respective cu o medie de 13-17 ani în rândul bărbaţilor şi 10 ani în rândul femeilor, a constatat studiul.
 
„Având în vedere că avem, fără îndoială, puţine sau chiar niciun tratament eficient pentru boala Alzheimer, prevenirea este crucială”, a spus Pa. „Să ştim că oamenii ar putea potenţial să-şi îmbunătăţească rezerva cognitivă prin luarea unor măsuri simple, cum ar fi mersul la cursuri la centrul comunitar, jucarea de bingo cu prietenii lor sau petrecerea mai mult timp la plimbare sau grădinărit, este foarte interesant”.
 
Cu toate acestea, studiul nu a constatat niciun impact semnificativ asupra memoriei. De exemplu, o activitate fizică mai mare nu a fost asociată cu o rezervă suplimentară de memorie la bărbaţi sau femei. De ce? Aceasta este o întrebare complicată, a spus Isaacson, care este, de asemenea, administrator al Fundaţiei McKnight Brain Research, care se concentrează pe cercetarea şi educaţia privind îmbătrânirea cognitivă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici