- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (14.10.2022, 13:04)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Fumatul pasiv poate declanşa boli de piele
- Poluanţii reziduali din fumul de tutun care rămân pe suprafeţe, cunoscuţi şi sub denumirea de ”fum de mâna a treia”, pot declanşa boli de piele, potrivit unui nou studiu.
- Praful de fum poate duce la declanşarea unor boli de piele induse de inflamaţii, precum dermatita de contact şi psoriazisul, spun oamenii de ştiinţă.
Urmărește
413 afișări
STUDIU Fumatul pasiv poate declanşa boli de piele
Aceste particule de praf, cunoscute sub numele de THS, care rămân după ce tutunul a fost fumat, pot rămâne pe suprafeţele interioare pe termen nedefinit şi pot duce la o expunere potenţial dăunătoare atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători, susţine cercetarea, publicată recent în revista eBioMedicine.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Riverside, au descoperit că expunerea acută a pielii la THS ridică nivelul moleculelor din organism care sunt legate de declanşarea unor boli de piele precum dermatita de contact şi psoriazisul, potrivit Independent.
„Am descoperit că expunerea pielii umane la THS iniţiază mecanisme de boli inflamatorii ale pielii şi ridică biomarkerii urinari ai daunelor oxidative, care ar putea duce la alte boli, cum ar fi cancerul, bolile de inimă şi ateroscleroza", a declarat Shane Sakamaki-Ching, co-autor al studiului, într-o declaraţie.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au evaluat 10 participanţi sănătoşi, nefumători, cu vârste cuprinse între 22 şi 45 de ani, care au purtat fiecare îmbrăcăminte impregnată cu THS.
Participanţii nu ştiau că hainele lor aveau THS şi fie au mers pe jos, fie au alergat pe o bandă de alergare timp de cel puţin 15 minute în fiecare oră pentru a induce transpiraţia şi a creşte absorbţia de THS prin piele.
Oamenii de ştiinţă au prelevat apoi probe de sânge şi urină de la participanţi la intervale regulate pentru a identifica modificările proteice induse de THS.
Cercetătorii au comparat rezultatele cu cele obţinute de la participanţii cu expunere de control, care purtau haine curate.
„Am constatat că expunerea acută la THS a provocat creşterea biomarkerilor urinari de deteriorare oxidativă a ADN-ului, lipidelor şi proteinelor, iar aceşti biomarkeri au rămas la un nivel ridicat după ce expunerea a încetat", a declarat Dr. Sakamaki-Ching.
„Fumătorii de ţigări prezintă aceeaşi creştere a acestor biomarkeri. Descoperirile noastre pot ajuta medicii în diagnosticarea pacienţilor expuşi la THS şi pot contribui la dezvoltarea unor politici de reglementare care să se ocupe de remedierea mediilor interioare contaminate cu THS", a adăugat el.
În timp ce expunerea la particule de fum a celor 10 participanţi a fost "relativ scurtă" şi nu a provocat modificări semnificative la nivelul pielii lor, oamenii de ştiinţă spun că modificările moleculelor din sângele lor, asociate cu activarea în stadiu incipient a dermatitei de contact, psoriazisului şi a altor afecţiuni ale pielii, au fost ridicate.
„Există o lipsă generală de cunoştinţe despre răspunsurile sănătăţii umane la expunerea la THS", a declarat Prue Talbot, un alt autor al studiului.
„Dacă cumpăraţi o maşină folosită care a fost deţinută anterior de un fumător, vă expuneţi unui anumit risc pentru sănătate. Dacă mergeţi la un cazinou care permite fumatul, vă expuneţi pielea la THS. Acelaşi lucru este valabil şi dacă staţi într-o cameră de hotel care a fost ocupată anterior de un fumător", a adăugat Dr. Talbot.
Oamenii de ştiinţă spun că descoperirile subliniază ideea că expunerea pielii la THS ar putea duce la iniţierea unor boli de piele induse de inflamaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe