- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (14.10.2022, 13:04)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Fumatul pasiv poate declanşa boli de piele
- Poluanţii reziduali din fumul de tutun care rămân pe suprafeţe, cunoscuţi şi sub denumirea de ”fum de mâna a treia”, pot declanşa boli de piele, potrivit unui nou studiu.
- Praful de fum poate duce la declanşarea unor boli de piele induse de inflamaţii, precum dermatita de contact şi psoriazisul, spun oamenii de ştiinţă.
Urmărește
413 afișări
STUDIU Fumatul pasiv poate declanşa boli de piele
Aceste particule de praf, cunoscute sub numele de THS, care rămân după ce tutunul a fost fumat, pot rămâne pe suprafeţele interioare pe termen nedefinit şi pot duce la o expunere potenţial dăunătoare atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători, susţine cercetarea, publicată recent în revista eBioMedicine.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Riverside, au descoperit că expunerea acută a pielii la THS ridică nivelul moleculelor din organism care sunt legate de declanşarea unor boli de piele precum dermatita de contact şi psoriazisul, potrivit Independent.
„Am descoperit că expunerea pielii umane la THS iniţiază mecanisme de boli inflamatorii ale pielii şi ridică biomarkerii urinari ai daunelor oxidative, care ar putea duce la alte boli, cum ar fi cancerul, bolile de inimă şi ateroscleroza", a declarat Shane Sakamaki-Ching, co-autor al studiului, într-o declaraţie.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au evaluat 10 participanţi sănătoşi, nefumători, cu vârste cuprinse între 22 şi 45 de ani, care au purtat fiecare îmbrăcăminte impregnată cu THS.
Participanţii nu ştiau că hainele lor aveau THS şi fie au mers pe jos, fie au alergat pe o bandă de alergare timp de cel puţin 15 minute în fiecare oră pentru a induce transpiraţia şi a creşte absorbţia de THS prin piele.
Oamenii de ştiinţă au prelevat apoi probe de sânge şi urină de la participanţi la intervale regulate pentru a identifica modificările proteice induse de THS.
Cercetătorii au comparat rezultatele cu cele obţinute de la participanţii cu expunere de control, care purtau haine curate.
„Am constatat că expunerea acută la THS a provocat creşterea biomarkerilor urinari de deteriorare oxidativă a ADN-ului, lipidelor şi proteinelor, iar aceşti biomarkeri au rămas la un nivel ridicat după ce expunerea a încetat", a declarat Dr. Sakamaki-Ching.
„Fumătorii de ţigări prezintă aceeaşi creştere a acestor biomarkeri. Descoperirile noastre pot ajuta medicii în diagnosticarea pacienţilor expuşi la THS şi pot contribui la dezvoltarea unor politici de reglementare care să se ocupe de remedierea mediilor interioare contaminate cu THS", a adăugat el.
În timp ce expunerea la particule de fum a celor 10 participanţi a fost "relativ scurtă" şi nu a provocat modificări semnificative la nivelul pielii lor, oamenii de ştiinţă spun că modificările moleculelor din sângele lor, asociate cu activarea în stadiu incipient a dermatitei de contact, psoriazisului şi a altor afecţiuni ale pielii, au fost ridicate.
„Există o lipsă generală de cunoştinţe despre răspunsurile sănătăţii umane la expunerea la THS", a declarat Prue Talbot, un alt autor al studiului.
„Dacă cumpăraţi o maşină folosită care a fost deţinută anterior de un fumător, vă expuneţi unui anumit risc pentru sănătate. Dacă mergeţi la un cazinou care permite fumatul, vă expuneţi pielea la THS. Acelaşi lucru este valabil şi dacă staţi într-o cameră de hotel care a fost ocupată anterior de un fumător", a adăugat Dr. Talbot.
Oamenii de ştiinţă spun că descoperirile subliniază ideea că expunerea pielii la THS ar putea duce la iniţierea unor boli de piele induse de inflamaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Ciolacu: Sărbătoarea Crăciunului ne reaminteşte valoarea comuniunii şi a dorinţei de a face bine
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe