- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (10.07.2015, 16:12)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Fumatul poate provoca apariţia schizofreniei
Fumatul poate fi unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea psihozelor, potrivit unui nou studiu, realizat de cercetătorii britanici, care aduce noi probe în sprijinul legăturii dintre acest obicei şi apariţia schizofreniei.
Urmărește
812 afișări
Fumatul poate provoca apariţia schizofreniei - studiu (Foto: Shutterstock)
Pentru acest studiu, a cărui concluzie a fost că fumatul creşte riscul de paranoia, cercetătorii au analizat 15.000 de fumători şi 273.000 de nefumători, printre care şi persoane care sufereau de halucinaţii auditive şi vizuale, precum şi paranoia.
"Deşi este dificil de determinat direcţia cauzalităţii, descoperirile noastre arată că fumatul trebuie considerat în mod serios un posibil factor de risc în dezvoltarea psihozelor", a declarat James McCabe, de la Institutul de Psihiatrie din cadrul Colegiului Regal din Londra (King's College London), specialist în psihoze şi coautor al acestui studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
O nouă industrie prinde contur: Cum ar putea ajunge România un hub regional pentru esports
-
Criză politică în Austria. Karl Nehammer îşi dă demisia în urma eşecului formării unei coaliţii
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Muniţie proaspătă pentru strategiile expansioniste ale Guvernului Netanyahu în Orientul Mijlociu
Acesta a adăugat, totuşi, că fumatul este doar unul dintr-o serie de factori de risc, alături de anumite variaţii genetice, dieta alimentară, stilul de viaţă.
Schizofrenia, o maladie psihiatrică severă care afectează, în medie, o persoană din 100, debutează la sfârşitul adolescenţei, iar cele mai comune simptome sunt tulburările de gândire şi percepţie şi episoadele psihotice frecvente.
Deşi legătura dintre schizofrenie şi fumat a mai fost evidenţiată de alte studii, este pentru prima dată când medicii au urmărit o ipoteză a automedicaţiei, respectiv cea în care pacienţii ar contracara prin acest obicei simptomele stresante ale schizofreniei şi efectele adverse ale medicamentelor antipsihotice.
Pentru noul studiu, echipa lui McCabe a analizat procentul de fumători din rândul persoanelor care au experimentat deja un episod psihotic. Cercetătorii au descoperit că 57% dintre acei pacienţi care trecuseră printr-un astfel de episod erau fumători.
De asemenea, persoanele care avuseseră un prim episod psihotic prezentau de trei ori mai multe probabilităţi de a fi fumătoare, comparativ cu cele din grupul de control.
Robin Murray, un alt membru al echipei de cercetători, spune că o posibilă explicaţie a legăturii cauzale dintre fumat şi psihoză este excesul de dopamină - un neurotransmiţător implicat într-o varietate largă de activităţi diferite, precum controlul motilităţii, al mişcărilor musculare - din creier.
"Este posibil ca expunerea la nicotină, care determină creşterea nivelului de dopamină, să provoace dezvoltarea psihozelor", a explicat acesta.
Studii anterioare au sugerat o legătură între psihoze şi consumul de canabis, însă părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte o eventuală legătură de cauzalitate sau anumite gene care predispun atât la consumul de marijuana, cât şi la dezvoltarea schizofreniei.
McCabe spune că noul studiu sugerează că "este posibil ca adevăratul personaj negativ să fie tutunul, nu canabisul", mai ales că utilizatorii de marijuana o combină cu ţigarete.
Citeşte şi:
STUDIU: Fumatul, asociat cu aproximativ jumătate din decesele cauzate de 12 tipuri de cancer
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. La întâlnirea oficială a liderilor europeni cu liderii sirieni din Damasc, noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să dea mâna cu Annalena Baerbock, ministrul german de Externe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe