STUDIU: Fumatul prelungeşte cu şase săptămâni perioada de vindecare a fracturilor

Fumatul, ale cărui consecinţe negative asupra inimii şi plămânilor sunt cunoscute de multă vreme, prezintă şi dezavantajul de a întârzia reconstrucţia ţesuturilor osoase şi de a creşte riscul de apariţie a complicaţiilor.

Urmărește
5826 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Fumatul prelungeşte cu şase săptămâni perioada de vindecare a fracturilor

STUDIU: Fumatul prelungeşte cu şase săptămâni perioada de vindecare a fracturilor

Studiul a fost realizat de cercetătorii americani de la Universitatea Pennsylvania, informează lefigaro.fr.

Astfel, procesul de vindecare a unei tibii fracturate durează în medie cu şase săptămâni mai mult la persoanele fumătoare decât la persoanele nefumătoare, au dezvăluit medicii americani, la congresul anual organizat de Academia americană de chirurgie ortopedică, la sfârşitul lunii martie.

Oamenii de ştiinţă au analizat 20 de studii realizate pe 6.480 de pacienţi, dintre care 1.457 erau fumători. Cu toţii au fost trataţi de diverse fracturi (tibie, femur, şold, gleznă, humerus), cu ajutorul unor tehnici diferite (fixator extern, fixator intern de tip şurub, placă sau cui) care puteau fi combinate.

Vindecarea totală a unei fracturi la un nefumător durează în medie 24,1 săptămâni, iar la fumători durează cu şase săptămâni mai mult. În cazurile speciale de fractură de tibie, diferenţa este şi mai mare: 25,1 săptămâni la nefumători şi cu şapte săptămâni mai mult la fumători.

Fumatul este însoţit întotodată de un număr crescut de complicaţii medicale. Frecvenţa întârzierilor în ceea ce priveşte consolidarea fracturilor osoase, etapă indispensabilă în tratarea acestui traumatism, creşte cu 15% la fumătorii cu fracturi la unul dintre membre. Totodată, riscul de infecţii superficiale sau profunde la fumători (7%) este mai mare decât acelaşi risc la nefumători (2%-4%).

Cu ocazia congresului consacrat acestui subiect, în 2010, Societatea franceză de chirurgie ortopedică şi traumatologie (SOFCOT) a indicat la rândul ei faptul că în cazul unei fracturi de femur, interzicerea fumatului vreme de şase săptămâni conduce la de două ori mai puţine complicaţii medicale, în comparaţie cu situaţia pacienţilor care continuă să fumeze.

Fumatul jenează repararea organismului prin două mecanisme, reaminteşte SOFCOT. "Fumatul antrenează o absorbţie de monoxid de carbon, care împiedică o oxigenare suficientă a ţesuturilor. Nicotina diminuează sinteza de colagen. Aceşti doi agenţi, extrem de nocivi pentru sănătate, sunt principalii factori care generează o cicatrizare mai dificilă şi, mai ales, favorizează infectarea plăgilor chirurgicale şi dăunează consolidării osoase".

Potrivit oamenilor de ştiinţă, este nevoie de alte studii suplimentare, care să analizeze inclusiv efectele nicotinei degajate de ţigaretele electronice, un produs care cunoaşte un succes tot mai mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici