- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (08.10.2014, 18:12)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Fumatul şi sexul oral cresc riscul de cancer bucal
Fumatul şi sexul oral cresc în mod considerabil riscul de dezvoltare a cancerului bucal şi a cancerului de gât cauzate de virusul papiloma uman (HPV), transmis pe cale sexuală, potrivit unui studiu publicat marţi în Journal of the American Medical Association (JAMA).
Urmărește
2131 afișări
STUDIU: Fumatul şi sexul oral cresc riscul de cancer bucal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oamenii de ştiinţă au constatat că infecţiile bucale provocate de HPV 16 sunt mai frecvente la persoanele care fumează, mestecă tutun sau au consumat în perioada recentă produse care conţin tutun.
Acest virus, aflat la originea a 80% din totalul cazurilor de cancer al gâtului, se transmite prin felaţie şi cunilingus, precizează autorii studiului, adăugând că numărul tumorilor de acest tip a crescut cu 225% în Statele Unite în ultimii 20 de ani.
"Se pare că tutunul creşte probabilitatea infecţiilor orale cu HPV 16 şi, deşi nu cunoaştem încă motivul, bănuim că organismul unui fumător nu poate să se debaraseze prea uşor de acest agent patogen", a explicat Gypsyamber D'Souza, profesor de epidemiologie la Facultatea de medicină John Hopkins din oraşul american Baltimore, coordonatorul studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"Sexul oral reprezintă o practică curentă, dar acest cancer rămâne încă unul rar", în ciuda creşterii puternice pe care o înregistrează în Statele Unite, a subliniat profesorul D'Souza, sugerând că există probabil o combinaţie de factori care ar putea să explice motivul pentru care anumite persoane purtătoare de HPV16 dezvoltă cancere orofaringiene asociate acestui virus, iar altele nu.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia americană, de 6.887 de persoane, care au participat la un sondaj naţional pe teme de sănătate şi nutriţie. Din acest grup, 2.012 persoane erau consumatoare de tutun în momentul realizării studiului.
Virusul a fost detectat prin intermediul unui exudat bucal. Participanţii au efectuat şi analize de sânge şi au predat specialiştilor probe de urină pentru a detecta două substanţe chimice asociate folosirii tutunului, cotinină şi NNAL.
Aceia care aveau concentraţii ridicate pentru aceşti doi biomarkeri prezentau un risc mai mare de a avea în organism virusul HPV16 în comparaţie cu participanţii care nu prezentau urme decelabile pentru acele substanţe chimice, au precizat autorii studiului.
Orice creştere a concentraţiei de cotinină din sânge, echivalentul a trei ţigarete pe zi, creşte riscul de infectare cu HPV16 cu 31%.
Pentru creşterea cu o unitate a concentraţiei de NNAL din urină - corespunzând a patru ţigarete pe zi - probabilitatea de infectare cu HPV16 creşte cu 68%.
"Aceste rezultate ar putea reprezenta un motiv suplimentar pentru a renunţa la fumat şi sugerează, de asemenea, că şi un consum limitat de tutun este asociat cu o frecvenţă ridicată de infectare bucală cu HPV16", a declarat Carole Fakhry, profesor de otorinolaringologie la Facultatea de medicină de la Universitatea John Hopkins, coautoare a studiului.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe