STUDIU: Grăsimile saturate din produsele lactate sunt benefice sănătăţii şi scad riscul de diabet

Consumul de grăsimi saturate din produse lactate, cum ar fi untul şi smântâna, este benefic pentru sănătate, potrivit unor studii noi care au arătat că limitarea impusă consumului de produse din lapte integral în ultimele decenii de către medici a fost greşită.

Urmărește
1564 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Grăsimile saturate din produsele lactate sunt benefice sănătăţii şi scad riscul de diabet

STUDIU: Grăsimile saturate din produsele lactate sunt benefice sănătăţii şi scad riscul de diabet (Imagine: Shutterstock)

Limitarea consumului de lapte integral şi înlocuirea lui cu produsele degresate a influenţat foarte puţin creşterea numărului de cazuri de obezitate şi diabet de tip II, iar o serie de studii au scos grăsimile saturate de pe lista factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, informează dailymail.co.uk.

Un studiu al experţilor suedezi, dat publicităţii săptămâna trecută, a arătat că o dietă care conţine produse din lapte integral duce la o scădere a riscului de îmbolnăvire de diabet de tip II.

Cercetarea, efectuată pe mai mult de 2.500 de persoane, a arătat că voluntarii care consumau opt sau mai multe porţii de produse lactate bogate în grăsimi pe zi avea un risc cu 23% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care mâncau o porţie sau deloc. Cercetări anterioare au sugerat că grăsimile înfluenţează procesul de descompunere a zahărului de organism.

Un alt studiu, efectuat de cercetători canadieni şi publicat în Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, a descoperit că o dietă bogată în alimente precum brânzeturile şi smântâna este asociată unei tensiuni arteriale mici şi unui nivel scăzut al glicemiei (nivelul de zahăr din sânge, n.r.), ambii factori legaţi de riscul scăzut de a suferi de obezitate şi diabet de tip II.

Medicii au descoperit că persoanele ale căror analize de sânge au rezultate normale au în sânge un tip de acid gras asociat cu consumul de produse lactate.

Toate aceste studii sunt cele mai recente dintr-o serie de analize care arată că produsele lactate integrale ar trebuie să nu fie excluse din dietă. În luna martie, un studiu al autorităţilor britanice, efectuat pe circa o jumătate de milion de persoane, a arătat că persoanele care consumau grăsimi saturate aveau aceleaşi riscuri de a suferi de boli de inimă ca şi persoanele care includeau în dietă iaurt degresat şi peşte. "Grăsimile saturate nu provoacă boli de inimă", au concluzionat atunci experţii.

Acum, cercetătorii cred că înlăturarea din dietă a grăsimilor saturate a fost o problemă în ultimele decenii, pentru că a dus la o creştere a consumului de carbohidraţi, mai ales zahăr, ceea ce a dus la o creştere a glicemiei. Un nivel crescut la glicemiei, susţinut pe perioade lungi, de ani, este asociat cu instalarea diabetului de tip II şi creşterea în greutate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici