Studiu: Hipopotamii pot recunoaşte vocile prietenilor şi inamicilor lor

Pentru a afla mai multe despre comunicarea cu hipopotami, cercetătorii francezi au înregistrat sunetele hipopotamilor care trăiesc în Rezervaţia Specială Maputo din Mozambic. Au descoperit că hipopotamii puteau deosebi prietenii, vecinii şi străinii din vocile lor.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Studiu: Hipopotamii pot recunoaşte vocile prietenilor şi inamicilor lor

Hipopotamii pot recunoaşte vocile prietenilor lor

Hipopotamii sălbatici sunt creaturi zgomotoase, căci apelurile lor călătoresc pe distanţe lungi, chiar şi prin lacuri şi râuri.Dar până acum funcţia precisă a „claxonelor şuierătoare” puternice pe care animalele le fac a fost un mister.

Oamenii de ştiinţă care studiază hipopotamii într-o rezervaţie naturală din Africa spun că claxonele distinctive le permit mamiferelor mari să-şi deosebească prietenii de inamici, afirmă BBC.  

Liderul studiului, profesorul Nicolas Mathevon, de la Universitatea Saint-Etienne, în Franţa, a studiat sunetele pe care le fac animalele din întreaga lume, de la foci leopard până la hiene.El a spus că hipopotamii au un repertoriu vocal larg, incluzând mormăituri, burdufuri, scârţâituri şi claxone şuierătoare, dar se cunosc foarte puţine lucruri despre comunicarea lor socială.

„În apelul lor, există informaţii despre identitatea individului – deci au „voci” – şi sunt capabili să se recunoască unul pe altul după vocile lor”, a spus el. „Această abilitate de recunoaştere sprijină relaţiile sociale dintre indivizi”.

Pentru a afla mai multe despre comunicarea cu hipopotami, cercetătorii francezi au înregistrat sunetele hipopotamilor care trăiesc în Rezervaţia Specială Maputo din Mozambic. Potrivit studiului, claxonul şuierător este cel mai frecvent strigăt de hipopotam.

Cercetătorii au înregistrat claxonele şuierătoare ale hipopotamilor şi le-au transmis de pe malul lacurilor pentru a vedea cum au răspuns alte exemplare. Au descoperit că hipopotamii puteau deosebi prietenii, vecinii şi străinii din vocile lor. Pe lângă faptul că diferenţiază prietenul de inamic (sau, cel puţin, hipopotamii nefamiliari), animalele pot distinge diferenţele vocale. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici