- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (17.03.2014, 14:27)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Încălzirea globală a topit ultima regiune stabilă din calota glaciară a Groenlandei
Ultima porţiune stabilă din calota glaciară a Groenlandei, după ce a rezistat multă vreme asalturilor încălzirii globale, a început la rândul ei să se diminueze, mărind contribuţia acestei regiuni a globului la creşterea nivelului mărilor, potrivit unui studiu publicat duminică.
Urmărește
772 afișări
STUDIU: Încălzirea globală a topit ultima regiune stabilă din calota glaciară a Groenlandei (Imagine: Mediafax Foto/AFRubla este de acum moneda oficială a republicii separatiste Crimeea, a anunţat luni Parlamentul local, la o zi de la referendumul privind alipirea sa la Rusia/AFP)
Potrivit acestui studiu, publicat pe site-ul revistei Nature Climate Change, creşterea importantă a temperaturilor din 2013 a accelerat topirea calotei ce provine dintr-un lung "râu de gheaţă" din nord-estul Groenlandei.
Nord-estul calotei glaciare a pierdut astfel 10 miliarde de tone de gheaţă pe an, între aprilie 2003 şi aprilie 2012, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Topirea gheţurilor din Groenlanda a fost unul dintre factorii care au contribuit cel mai mult la creşterea nivelului mărilor observat în ultimii 20 de ani, reprezentând 0,5 milimetri pe an dintr-o creştere medie globală de 3,2 milimetri pe an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
O parte importantă din această contribuţie este asociată cu accelerarea retragerii gheţurilor în părţile de sud-est şi nord-vest ale regiunii.
Partea de nord-est, la rândul ei, era considerată o regiune "stabilă" de peste un sfert de secol, în virtutea unor importante deşeuri de gheaţă care împiedică curgerea "râului de gheaţă". Dar o încălzire regională importantă din 2003 a ridicat acest blocaj şi a accelerat scurgerea gheţurilor până la mare.
Această regiune era "considerată ca fiind ultima parte stabilă din calota Groenlandei", a confirmat într-un comunicat unul dintre cercetători, Michael Bevis, profesor de Ştiinţe ale Pământului la Universitatea Ohio din Statele Unite. "Se pare că, de acum înainte, toate marginile calotei glaciare sunt instabile", a adăugat el.
Or, au subliniat cercetătorii, noua contribuţie a acestei regiuni nu a fost luată în calcul în proiecţiile pe termen lung privind creşterea nivelului mărilor, care ar putea deci să subestimeze nivelul acestei creşteri.
În septembrie, Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (Intergovernmental Panel on Climate Change/ IPCC) a revizuit, în creştere, proiecţiile sale referitoare la creşterea nivelului oceanelor, o ameninţare pentru micile state insulare din Oceanul Pacific, ca şi pentru multe megalopolisuri de coastă din Asia sau de pe coasta Statelor Unite, evocând o creştere probabilă de 26-82 centimetri până la sfârşitul secolului.
Această creştere a nivelului mărilor este cauzată de topirea gheţei din Groenlanda şi din Antarctica, de topirea altor gheţari continentali şi de expansiunea termică a apei.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ, o realitate: Temperatura ar putea creşte cu 5 grade Celsius până în 2100
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe