STUDIU îngrijorător: O rasă de pui a evoluat de 15 ori mai repede decât este normal în ultimii 50 de ani - FOTO

O echipă de cercetători a descoperit că rasa de pui alb Plymouth Rock a evoluat de 15 ori mai repede decât se înâmplă în mod normal în ultimii 50 de ani.

Urmărește
1828 afișări
Imaginea articolului STUDIU îngrijorător: O rasă de pui a evoluat de 15 ori mai repede decât este normal în ultimii 50 de ani - FOTO

O rasă de pui a evoluat de 15 ori mai repede decât este normal în ultimii 50 de ani - STUDIU (Imagine: Lucian Muntean/Arhiva Mediafax Foto)

Puii albi din rasa Plymouth Rock evoluează de 15 ori mai rapid decât este normal. Oamenii de ştiinţă au descoperit că păsările au mai dezvoltat şi două mutaţii în doar 50 ani, relatează cotidianul Daily Mail.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universităţile Oxford şi York. Oamenii de ştiinţă credeau anterior că rata de schimbare a genomul mitocondrial nu a fost niciodată modificată mai repede de aproximativ 2% în decursul a milioane de ani. 

Cu toate acestea, în urma studiilor amănunţite, mutaţiile sugerează că viteza de dezvoltare a puilor este de 15 ori mai rapidă. Potrivit cercetătorilor, evoluţia este de obicei un proces lent şi constant, şi se întinde pe parcursul a sute şi mii de ani. Astfel încât cercetătorii au fost surprinşi să descopere recent că gena puilor a suferit mutaţii de două ori în termen de doar o jumătate de secol.

Specia de pui alb, Plymouth Rock, este o rasă de păsări de viţă veche. Autorul principal al studiului, profesorul Greg Larson a declarat: "Observaţiile noastre arată că evoluţia este mereu într-o mişcare rapidă, dar avem tendinţa de a nu vedea schimbările din prezent  pentru că că suntem setaţi să ne axăm pe cele de termen lung. Studiul nostru arată că evoluţia se poate dezvolta mult mai repede pe termen scurt decât am estimat."

Co-autorul doctorul Michelle Alexander, de la Universitatea din York, a adăugat: "Singurul lucru pe care toată lumea îl ştia despre mitocondrii este faptul că aceştia se transmit aproape exclusiv pe linie maternă, dar am identificat pui care au moştenit mitocondriile de la tată, ceea ce înseamnă că aşa- numita "scurgere paternă" se poate produce în rândul populaţiilor de păsări."

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici