STUDIU: Jocurile pe computer ar putea combate depresia persoanelor în vârstă

Stimularea intelectuală cu ajutorul jocurilor video pe computer ar putea avea efecte benefice pentru anumite persoane în vârstă care suferă de depresie severă şi ar putea fi mai eficientă decât medicamentele, afirmă autorii unui studiu apărut în revista Nature Communications.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Jocurile pe computer ar putea combate depresia persoanelor în vârstă

STUDIU: Jocurile pe computer ar putea combate depresia persoanelor în vârstă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Depresia afectează un număr mare de persoane în vârstă şi, deşi psihoterapia şi medicamentele antidepresive clasice sunt eficiente pentru unii dintre bolnavi, pentru mulţi pacienţi acele tratamente nu au niciun efect asupra bolii, afirmă autorii, care au evidenţiat, totodată, nevoia de medicamente mai eficiente în geriatrie.

"Medicamentele antidepresive acţionează adeseori foarte lent, iar rezultatele sunt frecvent incomplete şi instabile. Vindecările au loc doar pentru o treime dintre pacienţi", spun autorii studiului.

Specialiştii americani şi chinezi au creat programe de antrenamente cognitive şi le-au testat pe 11 indivizi cu vârste cuprinse între 60 şi 89 de ani, care rezistau la tratament, cu scopul de a-şi ameliora capacitatea de învăţare şi de memorare.

Cercetătorii au comparat rezultatele lor cu cele obţinute într-un alt studiu realizat pe 33 de persoane în vârstă tratate cu un antidepresiv de referinţă, escitalopram, în locul terapiei asistate pe computer.

Rezultatele sugerează faptul că aceste exerciţii de antrenament cerebral sunt "la fel de eficiente pentru reducerea simptomelor de depresie ca şi medicamentul escitalopram", dar au efect mult mai rapid, acţionând "după doar patru săptămâni, în loc de 12", potrivit autorilor studiului.

"De fapt, 72% dintre pacienţi au prezentat o vindecare completă a depresiei", a precizat Sarah Morimoto de la Institutul de psihiatrie geriatrică din New York, coautoare a studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici