- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (07.11.2014, 18:17)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Jumătate dintre stelele din Univers sunt orfane, neaparţinând unei galaxii
Stelele orfane, aruncate în afara galaxiilor în care s-au format, în urma unor coliziuni uriaşe care au loc în spaţiu de miliarde de ani, sunt mai comune decât au crezut până de curând astronomii, potrivit unui studiu care susţine că jumătate dintre astre nu fac parte dintr-o galaxie.
Urmărește
658 afișări
STUDIU: Jumătate dintre stelele din Univers sunt orfane, neaparţinând unei galaxii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Observaţiile efectuate cu ajutorul rachetelor suborbitale şi al unui observator spaţial au arătat că până la jumătate dintre stelele din Univers ar putea fi orfane, potrivit unui anunţ făcut de cercetători, informează Reuters.
Astronomii au descoperit că lumina slabă emisă de aceste stele din cele mai îndepărtate regiuni ale spaţiului este egală cu lumina emisă de toate galaxiile.
Datele au fost obţinute în timpul zborurilor efectuate de rachetele suborbitale ale NASA, în 2010 şi 2012, purtând instrumente ale experimentului Cosmic Infrared Background (CIBER), care măsurau fluctuaţiile unui complex de radiaţii luminoase emise de stele şi galaxii în trecutul Universului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Cercetătorii au verificat datele folosind Telescopul Spaţial Spitzer, un observator în infraroşu de pe orbita Terrei. Informaţiile obţinute au indicat că un număr uriaş de stele orfane, care nu fuseseră detectate anterior, populează spaţiul dintre galaxii, despre care se credea că este întunecat.
Despre modul în care aceste stele au ajuns orfane cercetătorii spun că este vorba despre evenimente extrem de violente.
Galaxiile, precum Calea Lactee, sunt alcătuite din stele, praf şi materie întunecată ţinute la un loc de gravitaţie. În drumul lor prin spaţiu, galaxiile se ciocnesc periodic unele de altele.
Stelele şi celelalte componente galactice pot forma noi aglomeraţii, practic noi galaxii, în urma cestor coliziuni, dar unele astre, care s-au născut şi au fost parte a galaxiilor iniţiale, sunt smulse şi aruncate în spaţiul cosmic.
Fenomenul stelelor orfane este binecunoscut astronomilor. Cercetătorii au observat râuri de stele fiind smulse din galaxiile care se ciocnesc.
"Sunt multe imagini frumoase ale acestui fenomen. Desigur, în condiţiile în care noi vedem aceste lucruri de la o distanţă uriaşă, nu vedem stelele individual, una câte una, ci vedem o ceaţă strălucitoare formată din miliarde de stele", a declarat Jamie Bock, cosmolog la Jet Propulsion Laboratory al NASA şi la California Institute of Technology (Caltech).
Datele sugerează că stelele orfane sunt probabil relativ mici, mai puţin masive şi mai reci decât Soarele, dar se încadrează în categoria comună a celor mai multe astre din Univers, potrivit astrofizicianului Michael Zemcov de la Caltech.
Cerul nopţii, văzut de pe Terra, este foarte luminos. Aceste stele se află la distanţe atât de mari unele de altele, încât cerul văzut de pe un astfel de astru orfan ar fi aproape pustiu.
"Cerul nopţii de pe o planetă ce orbitează o astfel de stea ar fi foarte plictisitor şi negru pentru ochii umani, fără alte stele, sau doar foarte puţine, fără dâra luminoasă a Căii Lactee, doar lumina unor galaxii foarte îndepărtate. Privitorul ar putea fi norocos să vadă galaxia mamă undeva foarte departe, aşa cum noi, pe Terra, vedem acum galaxia Andromeda", a explicat Zemcov.
Astrofizicianul a spus că savanţii au datat originea galaxiilor ca având 13,2 miliarde de ani vechime, cam la 500 de milioane de ani după Big Bang, explozia primordială care a creat Universul.
"Galaxiile s-au format şi au interacţionat în mod continuu de atunci, cu un vârf în ceea ce priveşte rata de formare a stelelor la două miliarde de ani după Big Bang. Asta înseamnă că au avut loc multe interacţiuni galactice pe o perioadă destul de mare de timp, ducând la excluderea din galaxii a unei multitudini de stele", a mai spus Michael Zemcov.
Studiul cercetătorilor a fost publicat în revista Science.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10