- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (17.04.2015, 12:58)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Medicamentele europene pentru bebeluşi conţin aditivi potenţial periculoşi
Aproximativ 66% dintre nou-născuţii din Europa care au primit o serie de medicamente comune au fost expuşi la acţiunea unor aditivi potenţial periculoşi, potrivit unui studiu realizat recent în Estonia.
Urmărește
432 afișări
STUDIU: Medicamentele europene pentru bebeluşi conţin aditivi potenţial periculoşi (Imagine: Hepta)
Studiul nu a analizat dacă bebeluşii au avut efectiv de suferit de pe urma acelor medicamente, ci doar dacă ei au fost expuşi la anumiţi excipienţi - substanţe inactive incluse în multe produse - care au fost asociaţi cu apariţia unor efecte secundare toxice la nou-născuţii trataţi.
"Multe dintre ingredientele potenţial dăunătoare din medicamente sunt esenţiale pentru stabilitatea şi siguranţa acestora, de exemplu, pentru a face medicamentul să se dizolve sau să oprească bacteriile să se dezvolte", sau pot chiar să extindă durata de utilizare a acestora, a precizat coordonatorul studiului, Georgi Nellis, medic la Spitalul Universitar Tartu din Estonia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Cercetătorii au observat câteva diferenţe regionale în privinţa numărului de bebeluşi care au fost expuşi la fiecare dintre cei opt excipienţi analizaţi, ceea ce sugerează faptul că anumite versiuni alternative ale acelor medicamente erau disponibile pe acele pieţe zonale.
Cercetătorii au analizat datele referitoare la administrarea de medicamente în 89 de unităţi de terapie intensivă neonatală din 21 de ţări europene, pentru o zi, în 2012. Ei s-au concentrat pe excipienţii potenţial dăunători asociaţi cu o serie de efecte secundare negative, de la disfuncţii renale şi hepatice şi până la afecţiuni ale sistemului nervos central şi diaree.
Aditivii analizaţi au fost următorii: parabeni, polisorbat 80, propilen glicol, benzoaţi, zaharină, sorbitol, etanol şi clorură de benzalconiu.
Dacă aceste substanţe sunt administrate în doze foarte mari, ele pot cauza afecţiuni grave, chiar fatale, însă medicamentele din tratamentele neonatale conţin de regulă doze mult mai mici.
În total, 726 de nou-născuţi au primit 2.199 de reţete pentru 562 de medicamente conţinând 246 de ingredienţi activi.
Bebeluşii născuţi prematur au avut nevoie de mai multe medicamente.
Doar 27% dintre medicamente conţineau unul dintre excipienţii avuţi în vedere de cercetători, însă medicamentele conţin numeroşi alţi excipienţi comuni, iar 456 dintre cei 726 de nou-născuţi au fost expuşi la cel puţin una dintre aceste substanţe.
Bebeluşii au fost expuşi cel mai adesea la parabeni, o clasă de conservanţi care se găsesc şi în produsele cosmetice. Mai puţin de 10% dintre bebeluşi au fost expuşi la sorbitol, etanol şi clorură de benzalconiu.
Situaţia din Europa este similară cu aceea din America de Nord, afirmă autorii studiului.
Studiul a fost publicat în numărul de săptămâna trecută al British Medical Journal.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota