Studiul sugerează că flavonoidele numite quercetină, care se găsesc în mere şi mure, ar putea fi cele mai importante pentru prevenirea fragilităţii.
Cercetătorii au constatat că pentru fiecare 10 mg de flavonoli mai mult consumaţi pe zi, aproximativ un măr de mărime medie, şansele de fragilitate au fost reduse cu 20%.
Potrivit Age UK, fragilitatea se caracterizează în general prin aspecte precum reducerea forţei musculare şi oboseala.
Aproximativ 10% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani trăiesc cu această afecţiune, iar această cifră creşte între 25% şi 50% pentru cei cu vârsta de peste 85 de ani.
Recomandările dietetice actuale pentru prevenirea fragilităţii se concentrează în principal pe aportul de proteine, potrivit
Independent.
Dar cercetătorii spun că există multe alte alimente care pot avea beneficii pentru sănătate.
Autorii studiului spun: „S-ar putea să existe o oarecare validitate în vechea zicală, un măr pe zi ţine doctorul (sau fragilitatea) departe”.
„Constatările noastre sugerează că pentru fiecare 10 mg de aport mai mare de flavonoli pe zi, şansele de fragilitate au fost reduse cu 20%. Indivizii pot consuma cu uşurinţă 10 mg de aport de flavonoli pe zi, deoarece un măr de mărime medie are aproximativ 10 mg de flavonoli”.
Coautorii Shivani Sahni şi Courtney Millar, de la Harvard Medical School şi de la Hinda and Arthur Marcus Institute for Ageing Research, Hebrew SeniorLife, au declarat: „Deşi nu a existat o asociere semnificativă între aportul total de flavonoide şi fragilitate, un aport mai mare de flavonoli (una dintre subclasele de flavonoide) a fost asociat cu şanse mai mici de a dezvolta fragilitate”.
„În mod specific, un aport mai mare de quercetină a fost flavonoidul care a avut cea mai puternică asociere cu prevenirea fragilităţii. Aceste date sugerează că pot exista anumite subclase de flavonoide care au cel mai mare potenţial ca strategie dietetică pentru prevenirea fragilităţii”.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, cercetările viitoare ar trebui să se concentreze asupra intervenţiilor dietetice de flavonoli sau quercetină pentru tratamentul fragilităţii.
Descoperirile au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition.