- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (01.04.2014, 17:06)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Microbii care produc metan ar fi putut fi vinovaţi de cea mai mare extincţie terestră
Microbii care produc metan, un gaz cu un puternic efect de seră, ar fi putut să declanşeze cea mai mare extincţie din istoria Terrei, petrecută în urmă cu 252 de milioane de ani, care a determinat dispariţia brutală a 90% din totalul speciilor, potrivit unui studiu american publicat luni.
Urmărește
276 afișări
STUDIU: Microbii care produc metan ar fi putut fi vinovaţi de cea mai mare extincţie terestră (Imagine; Mediafax Foto/AFP)
Acest nou scenariu, care se bazează pe analiza unei abundenţe de fosile, indică faptul că microorganismele denumite "metanosarcina" s-au înmulţit dintr-odată, de o manieră explozivă, în oceane, producând cantităţi uriaşe de metan, informează AFP.
Acest gaz, care se găseşte în atmosferă, a modificat clima şi chimia oceanelor, au subliniat experţii americani, a căror teorie va alimenta controversele despre acest subiect.
Deşi erupţiile vulcanice nu sunt complet excluse pentru a explica această extincţie - una dintre cele cinci cunoscute din trecutul Terrei -, ele joacă în acest scenariu un rol accesoriu, au precizat cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), al căror studiu a fost publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Noi indicii par să sugereze, potrivit autorilor studiului, că explozia populaţiei de microbi metasarcina s-ar explica printr-o nouă aptitudine a acestora de a utiliza o sursă bogată în carbon organic, graţie unei creşteri masine a unui nutriment, nichelul, ce provenea din erupţiile vulcanice.
Studiul este bazat pe trei serii diferite de indicii. Mai întâi, dovezile geochimice demonstrează o creştere exponenţială a dioxidului de carbon (CO2) în oceane, în aceeaşi perioadă cu extincţia de la sfârşitul permianului.
Apoi, cercetătorii s-au referit la indicii genetice despre o modificare biologică a acestor microbi, metasarcina, în aceeaşi perioadă, care le-a permis să devină producători majori de metan, începând după acumularea de CO2 în oceane.
În final, o analiză a straturilor sedimentare arată o creştere bruscă a nichelului exact în aceeaşi perioadă.
Depozitele de carbon arată că pe Terra s-a produs o creştere importantă şi bruscă a gazelor ce conţin carbon - dioxid de carbon şi metan -, produsă în momentul marii extincţii.
Anumiţi cercetători au sugerat că aceste gaze carbonice proveneau din vulcanii care au format formaţiunile vulcanice din Siberia, o vastă formaţiune din lavă bazaltică, produsă de cele mai mari erupţii vulcanice din analele geologice ale Terrei.
Cercetătorii de la MIT au demonstrat că aceste erupţii nu au fost suficiente pentru a produce tot acel carbon măsurat în sedimente. Mai mult decât atât, "o injecţie rapidă cu CO2 provenind din vulcani ar fi fost urmată de o diminuare graduală", explică unul dintre cercetători, Gregory Fournier. "Or, a fost exact invers, cu o creştere rapidă şi continuă, care ne face să ne gândim la o explozie de microbi producători de metan", a mai spus acesta.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe