- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (26.05.2022, 09:00)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU ”Molecula” responsabilă pentru declanşarea parosmiei, în cazul persoanelor care au avut Covid
- Oamenii de ştiinţă au identificat "molecula declanşatoare" care face ca aromele plăcute să miroasă a gunoi ars sau a canalizare la persoanele al căror simţ al mirosului este afectat de Covid.
- Molecula găsită în cafea este descrisă de obicei de persoanele cu parosmie ca fiind dezgustătoare sau respingătoare.
Urmărește
4594 afișări
STUDIU ”Molecula” responsabilă pentru declanşarea parosmiei, în cazul persoanelor care au avut Covid
Pierderea mirosului este un simptom definitoriu al Covid-19, estimându-se că aproximativ 18% dintre adulţii din Marea Britanie au fost afectaţi. Unele persoane se confruntă, de asemenea, cu tulburări ale simţului olfactiv, o afecţiune cunoscută sub numele de parosmie, dar baza biologică a acestei afecţiuni a rămas un mister.
Acum, oamenii de ştiinţă au identificat o moleculă olfactivă foarte puternică care pare să fie un factor declanşator al sentimentului de dezgust resimţit de mulţi dintre cei care suferă de parosmie. Molecula, numită 2-furanmetanethiol, care se găseşte în cafea, a fost descrisă de cei cu un simţ olfactiv normal ca fiind asemănătoare cu cea a cafelei sau a floricelelor de porumb, dar cei cu parosmie au descris mirosul acesteia ca fiind dezgustător, respingător sau murdar, potrivit The Guardian.
Dr. Jane Parker, director al Flavour Centre de la Universitatea din Reading şi co-autor al cercetării, a declarat: „Aceasta este o dovadă solidă că nu este "totul în cap" şi că sentimentul de dezgust poate fi legat de compuşii din alimentele denaturate. Sistemul nervos central este cu siguranţă implicat şi el în interpretarea semnalelor pe care le primeşte de la nas".
Rezultatele studiului
Potrivit unui studiu internaţional recent, aproximativ 10% dintre cei cu pierderea mirosului legată de Covid au experimentat parosmia imediat după boală, iar acest procent a crescut la 47% atunci când respondenţii au fost intervievaţi din nou şase sau şapte luni mai târziu.
Printre cei mai comuni factori declanşatori ai parosmiei se numără cafeaua, ciocolata, carnea, ceapa şi pasta de dinţi. Cel mai recent studiu a investigat dacă există anumiţi compuşi din aceste substanţe care să fie de vină.
Prin captarea aromei cafelei, echipa a putut testa compuşii individuali ai acesteia pe voluntari care sufereau de parosmie şi a comparat reacţia acestora cu cea a celor care nu sufereau. Din cele aproximativ o sută de compuşi de aromă prezenţi în cafea, persoanele cu parosmie au putut să-i indice pe cei responsabili de senzaţia de dezgust. Dintre cei 29 de voluntari, oamenii de ştiinţă au descoperit 15 compuşi identificaţi în mod obişnuit care declanşau parosmia, principalul vinovat fiind o substanţă chimică numită 2-furanmetanethiol, despre care 20 dintre voluntari au spus că are un miros oribil.
Nasul are mai mult de 400 de tipuri diferite de receptori olfactivi, fiecare fiind sensibil la diferite arome. Substanţa chimică 2-furanmetanethiol are un prag excepţional de scăzut pentru a fi detectată şi, prin urmare, este posibil să fie una dintre primele substanţe chimice care revin pe radarul unei persoane după ce şi-a pierdut simţul olfactiv. Parker a declarat că creierul pare să clasifice greşit mirosul, dar că este nevoie de mai multă muncă pentru a înţelege acest element al afecţiunii.
În lucrare se menţionează că persoanele cu parosmie ar putea, de asemenea, să resimtă în mod diferit mirosurile cele mai neplăcute.
Simon Gane, unul dintre cercetători, de la Royal National Ear, Nose and Throat şi Eastman Dental Hospital, a declarat: „Mai avem încă un drum lung de parcurs pentru a înţelege această afecţiune, dar această cercetare este prima care face un zoom asupra mecanismului din nas. Acum ştim că trebuie să fie ceva legat de nervi şi de receptorii lor, deoarece aşa sunt detectate aceste molecule".
Descoperirile sunt publicate în revista Communications Medicine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe