STUDIU: Nanofibre de carbon, obţinute din dioxidul de carbon din aer - VIDEO

Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au descoperit o metodă ce le permite să extragă dioxidul de carbon (CO2) din aer pentru a produce nanofibre de carbon, un material extrem de valoros pentru mai multe industrii, informează bbc.com.

Urmărește
676 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Nanofibre de carbon, obţinute din dioxidul de carbon din aer - VIDEO

STUDIU: Nanofibre de carbon, obţinute din dioxidul de carbon din aer (Imagine: Stuart Licht / phys.org)

Aparatul creat de savanţii americani funcţionează cu baterii solare şi are nevoie de un curent electric de doar câţiva volţi, care este trecut printr-o cuvă plină cu sare fierbinte şi topită. CO2-ul este absorbit de aparat, iar nanofibrele se acumulează gradual pe electrozi.

Noul dispozitiv produce 10 grame de nanofibre de carbon într-o oră.

Autorii invenţiei spun că dispozitivul lor ar putea avea un impac benefic pentru a limita emisiile de CO2, însă alţi oameni de ştiinţă şi-au exprimat scepticismul în această privinţă.

Cu toate acestea, noul procedeu oferă o metodă mai ieftină de a produce nanofibre de carbon în comparaţie cu metodele actuale.

"Până acum, nanofibrele de carbon erau prea scumpe pentru multe aplicaţii", a spus Stuart Licht, profesor la Universitatea George Washington din capitala americană, coordonatorul studiului. Profesorul american şi-a prezentat invenţia la conferinţa anuală de toamnă organizată de American Chemical Society în oraşul Boston.

Nanofibrele de carbon sunt deja utilizate în câteva domenii sofisticate, precum producţia de componente electronice şi baterii, iar dacă savanţii vor reuşi să scadă costurile de producţie, aceste nanofibre vor putea fi utilizate pe scară mai largă - ameliorând compuşii uşori, dar rezistenţi utilizaţi în producţuia de aeronave şi a componentelor auto, de exemplu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici