- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (23.11.2022, 19:24)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu - Neanderthalienii încălzeau legumele şi le condimentau acum 70.000 ani
Bucătarii din epoca de piatră erau surprinzător de sofisticaţi, transmite CNN.
Urmărește
1169 afișări
Wikipedia Commons -Jakub Hałun
Neanderthalienii combinau o gamă largă de ingrediente, folosind diferite tehnici pentru prepararea şi aromatizarea meselor, a sugerat analiza unor arheologi asupra celor mai vechi resturi de mâncare carbonizate.
Materialul vegetal carbonizat găsit la Peştera Shanidar din nordul Irakului datează de 70.000 ani. Peştera este renumită pentru mormântul unui neanderthal înconjurat de flori.
Şi în Peştera Franchthi din Grecia, dovezile arheologice au dezvăluit că gătitul preistoric de către oameni de Neanderthal şi de către oamenii Homo Sapiens era complex, implicând mai multe etape şi că alimentele folosite au fost diverse potrivit unui nou studiu publicat în revista Antiquity.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Nucile sălbatice, mazărea, măzicul, o leguminoasă care avea păstăi comestibile de seminţe şi ierburi erau adesea combinate cu fasolea sau lintea, ingredientul cel mai frecvent identificat şi, uneori, cu muştarul sălbatic. Pentru a face plantele mai gustoase, legumele, care au un gust natural amar, au fost înmuiate, măcinate sau zdrobite cu pietre pentru a le îndepărta coaja.
Rămăşiţele de hrană carbonizate din Peştera Franchthi datează de acum 12.000 de ani, când era ocupată şi de vânătorul-culegător Homo Sapiens.În ciuda distanţei în timp şi spaţiu, plante şi tehnici similare de gătit au fost identificate în ambele locuri, posibil sugerând o tradiţie culinară comună, a spus autorul principal al studiului, dr. Ceren Kabukcu, om de ştiinţă arheobotanic la Universitatea Liverpool din Regatul Unit.
Pe baza rămăşiţelor de hrană analizate de cercetători, oamenii de Neanderthal, homininii cu sprânceană grea care au dispărut cu aproximativ 40.000 de ani în urmă, şi oamenii moderni timpurii păreau să folosească ingrediente şi tehnici similare, a adăugat ea, deşi muştarul sălbatic a fost găsit doar la Peştera Shanidar.
O substanţă asemănătoare pâinii a fost găsită în peştera grecească, deşi nu era clar din ce este făcută. Kabukcu a spus că a fost surprinsă să descopere că oamenii preistorici combinau ingrediente din plante în acest fel, un indiciu că aroma era în mod clar importantă. Ea se aşteptase să găsească numai plante cu amidon, cum ar fi rădăcinile şi tuberculii care sunt mai uşor de preparat.
Multe cercetări asupra dietelor preistorice s-au concentrat asupra faptului dacă oamenii timpurii erau în principal mâncători de carne, dar Kabukcu a spus că este clar că dieta lor nu era carnivoră.
Strămoşii noştri străvechi au avut o dietă variată, în funcţie de locul în care trăiau, iar aceasta includea probabil o gamă largă de plante, transmite CNN..
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian