- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (10.03.2014, 15:17)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Noi gaze care distrug ozonul, descoperite în atmosferă
Patru noi gaze fluorurate care distrug stratul de ozon, dintre care trei aparţin familiei CFC (clorofluorocarburi), interzise din 2010, au fost identificate în atmosfera terestră, unde s-au acumulat începând din anii '60, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate duminică.
Urmărește
992 afișări
STUDIU: Noi gaze care distrug ozonul, descoperite în atmosferă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit AFP, aceste substanţe creează celebra gaură din stratul de ozon de deasupra polilor, acele zone ale atmosferei cuprinse între altitudini de 20 şi 50 kilometri şi care absorb cea mai mare parte din razele solare ultraviolete.
"Studiul nostru a pus în evidenţă patru gaze care nu se găseau deloc în atmosferă până în anii 1960, fapt care sugerează că au fost emise de activitatea umană", au spus oamenii de ştiinţă, specialişti în probleme care ţin de mediul înconjurător, în acest studiu publicat în revista Nature Geoscience.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
Ei au analizat eşantioane de aer nepoluate colectate în Tasmania între 1978 şi 2012 şi eşantioane de zăpadă din Groenlanda.
"Identificarea acestor patru gaze noi este foarte îngrijorătoare, întrucât ele vor contribui la distrugerea stratului de ozon", estimează cercetătorii.
Originea gazelor nu a fost identificată, însă anumite ipoteze au fost evocate: produse chimice folosite la fabricarea de insecticide şi solvenţi pentru curăţarea componentelor electronice.
Diferenţele de concentraţii indică faptul că aceste gaze au fost emise în principal în emisfera nordică.
Trei dintre aceste gaze sunt clorofluorocarburi (CFC), utilizate în sistemele de refrigerare şi în aplicaţiile cu aerosoli, însă producţia lor este practic nulă de mai mulţi ani, graţie protocolului internaţional semnat în 1985 la Montréal.
Al patrulea aparţie familiei hidroclorofluorocarburilor (HCFC), folosite tot în sisteme de refrigerare, aerosoli şi în sisteme de climatizare, iar eliminarea lor, progresivă, este în curs de desfăşurare.
Peste 74.000 de tone de aceste noi gaze s-au acumulat în atmosferă până în 2012. Este totuşi o cantitate foarte mică, în comparaţie cu emisiile de CFC care erau de mai multe milioane de tone în anii '90.
Două dintre cele patru gaze, un CFC şi un HFCF, se acumulează încă în atmosferă, precizează studiul.
Până în prezent, şapte tipuri de CFC şi şase tipuri de HCFC erau cunoscute pentru efectele lor distrugătoare asupra ozonului.
Stratul de ozon a încetat să se subţieze la sfârşitul anilor '90 şi anumite semnale indică faptul că a început să se refacă, a precizat unul dintre autorii acestui studiu, Johannes Laube de la Şcoala de ştiinţe de mediu de la University of East Anglia.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est