- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (10.03.2014, 15:17)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Noi gaze care distrug ozonul, descoperite în atmosferă
Patru noi gaze fluorurate care distrug stratul de ozon, dintre care trei aparţin familiei CFC (clorofluorocarburi), interzise din 2010, au fost identificate în atmosfera terestră, unde s-au acumulat începând din anii '60, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate duminică.
Urmărește
992 afișări
STUDIU: Noi gaze care distrug ozonul, descoperite în atmosferă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit AFP, aceste substanţe creează celebra gaură din stratul de ozon de deasupra polilor, acele zone ale atmosferei cuprinse între altitudini de 20 şi 50 kilometri şi care absorb cea mai mare parte din razele solare ultraviolete.
"Studiul nostru a pus în evidenţă patru gaze care nu se găseau deloc în atmosferă până în anii 1960, fapt care sugerează că au fost emise de activitatea umană", au spus oamenii de ştiinţă, specialişti în probleme care ţin de mediul înconjurător, în acest studiu publicat în revista Nature Geoscience.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Ei au analizat eşantioane de aer nepoluate colectate în Tasmania între 1978 şi 2012 şi eşantioane de zăpadă din Groenlanda.
"Identificarea acestor patru gaze noi este foarte îngrijorătoare, întrucât ele vor contribui la distrugerea stratului de ozon", estimează cercetătorii.
Originea gazelor nu a fost identificată, însă anumite ipoteze au fost evocate: produse chimice folosite la fabricarea de insecticide şi solvenţi pentru curăţarea componentelor electronice.
Diferenţele de concentraţii indică faptul că aceste gaze au fost emise în principal în emisfera nordică.
Trei dintre aceste gaze sunt clorofluorocarburi (CFC), utilizate în sistemele de refrigerare şi în aplicaţiile cu aerosoli, însă producţia lor este practic nulă de mai mulţi ani, graţie protocolului internaţional semnat în 1985 la Montréal.
Al patrulea aparţie familiei hidroclorofluorocarburilor (HCFC), folosite tot în sisteme de refrigerare, aerosoli şi în sisteme de climatizare, iar eliminarea lor, progresivă, este în curs de desfăşurare.
Peste 74.000 de tone de aceste noi gaze s-au acumulat în atmosferă până în 2012. Este totuşi o cantitate foarte mică, în comparaţie cu emisiile de CFC care erau de mai multe milioane de tone în anii '90.
Două dintre cele patru gaze, un CFC şi un HFCF, se acumulează încă în atmosferă, precizează studiul.
Până în prezent, şapte tipuri de CFC şi şase tipuri de HCFC erau cunoscute pentru efectele lor distrugătoare asupra ozonului.
Stratul de ozon a încetat să se subţieze la sfârşitul anilor '90 şi anumite semnale indică faptul că a început să se refacă, a precizat unul dintre autorii acestui studiu, Johannes Laube de la Şcoala de ştiinţe de mediu de la University of East Anglia.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe