- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (26.08.2014, 17:53)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Nori de apă, descoperiţi pentru prima dată în afara Sistemului Solar
Oamenii de ştiinţă americani au anunţat că au descoperit pentru prima dată nori de apă în atmosfera unei planete care se află în afara Sistemului Solar.
Urmărește
1632 afișări
STUDIU: Nori de apă, descoperiţi pentru prima dată în afara Sistemului Solar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Descoperirea a fost făcută în jurul unei pitice cenuşii, un corp ceresc care nu a reuşit să devină o stea, aflat la o distanţă de 7,3 ani-lumină de Terra, informează dailymail.co.uk.
Dacă descoperirea va fi confirmată de analize ulterioare, ea va putea fi considerată un pas major făcut de cercetători în procesul de căutare a unor planete locuibile în afara Sistemului Solar.
Studiul a fost realizat de o echipă coordonată de Jacqueline Faherty, de la Carnegie Institution for Science din Washington.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Corpul ceresc descoperit recent reprezintă cel mai rece obiect substelar din clasa piticelor cenuşii depistat vreodată, denumit WISE J0855-0714. Temperaturile de la suprafaţa acestui corp ceresc sunt cuprinse între -48 şi -13°C.
În cadrul acestui studiu, Jacqueline Faherty şi colegii ei au combinat 151 de imagini din spectrul infraroşu. Descoperirea a fost realizată cu ajutorul telescopului Magellan Baade din Chile, care are un diametru de 6,5 metri.
Culoarea gazelor din jurul acelei planete uriaşe se potriveşte cu modelele de previzionare computerizată pentru piticele cenuşii, care au în atmosferele lor nori de apă.
Deşi vapori de apă au mai fost detectaţi în atmosferele unor exoplanete, este pentru prima dată când nori de apă au fost descoperiţi de oamenii de ştiinţă în afara Sistemului Solar.
Se pare că planeta WISE J0855-0714 este pe jumătate "ascunsă" de stratul de nori, fapt care o face să semene foarte mult cu Terra.
În Sistemul Solar, singurii nori de apă cunoscuţi sunt aceia de pe Terra şi Marte. Pentru planetele uriaşe precum Jupiter şi Saturn, atmosferele lor sunt prea reci, iar savanţii bănuiesc că acestea sunt alcătuite din nori din gheaţă de amoniac, care acoperă eventualii nori de apă.
Pe de altă parte, descoperirea unei planete parţial acoperită de nori este importantă, întrucât, cu excepţia Terrei, toate celelalte planete cunoscute de oameni şi ale căror atmosfere conţin nori, precum Venus şi Jupiter, sunt complet acoperite de formaţiuni noroase, care nu prezintă nicio breşă până la suprafaţă.
O serie de studii viitoare, precum unele ce vor fi realizate de viitorul telescop spaţial James Webb, ce va fi lansat în 2018, vor fi utilizate pentru a confirma această descoperire.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe