- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (15.07.2022, 09:18)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU O cantitate mică de alcool poate fi benefică pentru adulţii mai în vârstă. Persoanele sub 40 de ani nu ar trebui să consume deloc astfel de băuturi
- Alcoolul prezintă riscuri semnificative pentru sănătate şi niciun beneficiu pentru tineri, dar unii adulţi mai în vârstă pot avea de câştigat dacă beau o cantitate mică, potrivit celui mai mare studiu de acest gen.
- Cel mai amplu proiect de acest gen concluzionează că tinerii nu ar trebui să bea deloc, dar o cantitate mică de alcool poate fi benefică pentru adulţii mai în vârstă.
Urmărește
36765 afișări
STUDIU O cantitate mică de alcool poate fi benefică pentru adulţii mai în vârstă. Persoanele sub 40 de ani nu ar trebui să consume deloc astfel de băuturi
Concluzia vine de la autorii studiului Global Burden of Diseases, un proiect continuu cu sediul la Universitatea Washington din Seattle, care produce cele mai cuprinzătoare date privind cauzele bolilor şi ale deceselor din lume.
În urmă cu patru ani, studiul afirma că până şi consumul ocazional de alcool este dăunător pentru sănătate şi sugera ca guvernele să sfătuiască oamenii să se abţină în totalitate, potrivit The Guardian.
Dar, după o nouă analiză majoră a datelor globale, experţii din spatele studiului au ajuns la noi concluzii. Potrivit acestora, tinerii se confruntă cu riscuri mai mari pentru sănătate din cauza consumului de alcool decât adulţii mai în vârstă. Dar ei adaugă că adulţii cu vârsta de peste 40 de ani, fără afecţiuni de sănătate subiacente, pot beneficia de un consum limitat de alcool, cum ar fi un pahar mic de vin roşu pe zi, inclusiv de un risc redus de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral şi diabet.
Rezultatele lor, publicate în Lancet, sunt primele care raportează riscul de consum de alcool în funcţie de regiunea geografică, vârstă, sex şi an. Ele sugerează că recomandările globale privind consumul de alcool ar trebui să se bazeze pe vârstă şi pe locaţie, cu cele mai stricte orientări pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani, care prezintă cel mai mare risc de consum nociv de alcool la nivel mondial.
„Mesajul nostru este simplu: tinerii nu ar trebui să bea, dar persoanele mai în vârstă pot beneficia de pe urma consumului de cantităţi mici", a declarat autorul principal, Dr. Emmanuela Gakidou, profesor de ştiinţe metrice de sănătate la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington. „Deşi poate că nu este realist să credem că tinerii adulţi se vor abţine de la băutură, credem că este important să comunicăm cele mai recente dovezi, astfel încât toată lumea să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la sănătatea lor”.
Rezultatele studiului
Se estimează că un total de 1,34 miliarde de persoane au consumat cantităţi dăunătoare de alcool în 2020, potrivit analizei obiceiurilor de consum de alcool din 204 ţări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Studiul, publicat în revista Lancet, a constatat că 59% dintre cei care au consumat cantităţi dăunătoare au avut vârsta cuprinsă între 15 şi 39 de ani, persoane pentru care alcoolul nu a adus niciun beneficiu pentru sănătate şi a prezentat riscuri, inclusiv leziuni legate de consumul de alcool sau accidente de maşină, sinucideri sau crime. Trei sferturi dintre băutorii nocivi erau bărbaţi.
Cercetătorii au analizat riscul consumului de alcool asupra a 22 de rezultate în materie de sănătate, inclusiv leziuni, boli cardiovasculare şi cancere, folosind datele Global Burden of Disease din 2020.
Cu ajutorul acestor informaţii, cercetătorii au putut estima cât de mult alcool ar putea bea o persoană înainte de a-şi asuma un risc excesiv pentru sănătatea sa, în comparaţie cu cineva care nu a consumat deloc alcool.
Cercetătorii au considerat că o băutură standard este un pahar de 100 ml de vin roşu cu 13% alcool sau o cutie sau o sticlă de 375 ml de bere cu 3,5% alcool.
Ei au constatat că, pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani, cantitatea de alcool recomandată înainte de a "risca pierderea sănătăţii" era de doar 0,136 dintr-o băutură standard pe zi. Pentru femeile de aceeaşi vârstă, "nivelul minim teoretic de expunere la risc" a fost de 0,273 băuturi - aproximativ un sfert dintr-o băutură standard pe zi.
În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 şi 64 de ani, nivelurile de consum de alcool sigure au variat de la aproximativ o jumătate de băutură standard pe zi până la aproape două băuturi standard. Pentru cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, riscurile de "pierdere a sănătăţii din cauza consumului de alcool" au fost atinse după ce au consumat puţin peste trei băuturi standard pe zi.
O cercetare separată publicată joi în revista PLOS Medicine a constatat că un consum de şapte sau mai multe unităţi de alcool pe săptămână a fost asociat cu niveluri mai ridicate de fier în creier. Fierul din creier a fost asociat cu bolile Alzheimer şi Parkinson şi este un potenţial mecanism pentru declinul cognitiv legat de alcool.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe