- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (03.01.2014, 17:37)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: O moleculă produsă de creier ar putea trata dependenţa de canabis
O moleculă produsă de creier reprezintă un mecanism natural de apărare împotriva efectelor nefaste ale canabisului, potrivit unui studiu publicat joi în revista americană Science, această descoperire putând reprezenta calea spre un posibil tratament impotriva dependenţei de acest drog.
Urmărește
308 afișări
O moleculă produsă de creier ar putea reprezenta tratamentul contra dependenţei de canabis (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)
În lumea întreagă, peste 20 de milioane de persoane sunt dependente de canabis, informează liberation.fr.
Două echipe de cercetători de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) din Franţa au analizat pregnenolona, un precursor al tuturor hormonilor steroizi (progesteron, testosteron etc.). Deşi, în general, se crede că pregnenolona nu are efecte biologice proprii, cercetătorii au arătat că acest hormon este capabil să protejeze creierul de efectele nefaste ale canabisului. Printre efectele cele mai cunoscute se numără deficitul cognitiv şi tulburările de memorie, precum şi o pierdere generală a motivaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Surpriză: Oreshnik, racheta minune a lui Vladimir Putin cu care face ravagii în Ucraina, are componente de producţie occidentală
-
Criza politică din Coreea de Sud se adânceşte: Parlamentul a votat şi pentru destituirea preşedintelui interimar
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
Prin administrarea unor doze mari de canabis unor şoareci şi şobolani, cercetătorii au reuşit să crească concentraţia cerebrală de pregnenolonă şi să blocheze astfel efectele negative ale ingredientului activ din canabis (tetrahidrocanabinol, THC), care acţionează asupra receptorilor canabinoizi (CB1) situaţi pe neuroni.
Dozele ingerate au fost mult mai mari decât cele pe care dependenţii de canabis le consumă, "de ordinul a 3 până la 10 ori mai mari", a precizat Pier Vincenzo Piazza, care a condus studiul.
Prin creşterea dozelor, cercetătorii au descoperit un proces natural, până atunci necunoscut, care protejează creierul de o supraactivare a receptorilor CB1 şi diminuează efectele canabisului asupra memoriei.
De asemenea, cercetătorii au realizat teste în laborator asupra receptorilor CB1 umani, iar rezultatele au fost similare.
Dar, deoarece pregnenolona este un hormon natural, slab absorbit şi rapid metabolizat de organism, cercetătorii au dezvoltat derivaţi ai pregnenolonei "modificaţi în aşa fel încât să fie absorbiţi de organism şi să nu se dezvolte în hormoni steroizi", a precizat Piazza.
"Noi sperăm să putem începe studiul clinic asupra oamenilor într-un an sau într-un an şi jumătate", a precizat acesta, subliniind că, dacă eficienţa acestor derivaţi ai pregnenolonei este confirmată, ar fi vorba despre "primul tratament farmaceutic contra dependenţei de canabis".
Citește pe alephnews.ro: Platforma de socializare X a lui Elon Musk devine un experiment social
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe