- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- KIEL, (12.08.2015, 10:04)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: O pastilă cu extract de roşii stopează îmbătrânirea pielii cauzată de razele solare
O pastilă cu extract de roşii are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire a pielii, care este de obicei accelerat de acţiunea razelor solare, afirmă oamenii de ştiinţă germani, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
539 afișări
STUDIU: O pastilă cu extract de roşii stopează îmbătrânirea pielii cauzată de razele solare (Imagine: Shutterstock)
Din cauza valurilor de căldură tot mai frecvente, mulţi oameni au folosit creme antisolare în vara acestui an. Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că aceste produse nu îi protejează pe oameni împotriva unor radiaţii solare potenţial periculoase: razele infraroşii.
Cremele antisolare convenţionale sunt concepute pentru a bloca lumina ultravioletă - UVA şi UVB -, acea radiaţie care produce arsuri şi vătămări la nivelul pielii. Totuşi, aceste produse cosmetice nu blochează razele infraroşii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Aceste raze, care au fost descoperite în 1800, transmit căldura, ridică temperatura pielii şi se fac vinovate de căldura pe care oamenii o simt atunci când stau în soare.
Razele infraroşii alcătuiesc până la jumătate din energia soarelui (UVA şi UVB alcătuiesc împreună între 5% şi 7%) şi razele dintr-o categorie specială, infraroşii A, pot să pătrundă până la cele mai profunde straturi ale pielii, mult mai adânc decât razele ultraviolete.
Studii realizate recent pe animale au sugerat că razele infraroşii A ar putea juca un anumit rol în apariţia cancerului de piele în combinaţie cu expunerea la razele ultraviolete.
Razele infraroşii A contribuie şi la îmbătrânirea pielii - savanţii sugerează că ele afectează unele dintre procesele biologice implicate în menţinerea celulelor tegumentare într-o stare bună de sănătate, afectând şi producţia de colagen, proteina care acţionează ca un scut de protecţie pentru piele. Din acest motiv, pot să apară riduri şi pungi, accentuând aspectul îmbătrânit al pielii.
O posibilă legătură între razele infraroşii A şi cancer a fost remarcată pentru prima dată în anii 1980.
Un studiu realizat de curând la Universitatea Kiel din Germania a descoperit că şoarecii expuşi la razele ultraviolete UVB şi infraroşii A au dezvoltat tumori canceroase cu o creştere mai rapidă decât cele dezvoltate de animalele expuse doar la radiaţia ultravioletă UVB, deşi cei expuşi doar la infraroşii A nu au dezvoltat tumori.
În ceea ce priveşte procesul de îmbătrânire a pielii, dovezile sunt şi mai puternice, potrivit profesorului Jean Krutmann de la Institutul Leibnitz de cercetări despre medicina mediului, situat în Dusseldorf, o somitate mondială în domeniul razelor infraroşii A. "Infraroşiile A avariază pielea în profunzime, interferând cu enzimele care menţin procesul sănătos de reînnoire a pielii", a spus profesorul german.
"Acest lucru înseamnă că mai mult colagen este distrus decât este sintetizat, rezultând o îmbătrânire prematură a pielii şi o pierdere a elasticităţii acesteia", a adăugat el.
Atunci când cremele antisolare au fost introduse pe piaţă, în anii 1930, ele ofereau protecţie doar împotriva razelor UVB. Abia la mijlocul anilor '90 razele UVA au fost recunoscute ca factor cauzator de cancer al pielii şi savanţii au început să introducă filtre împotriva acestui tip de radiaţie în cremele antisolare.
Acelaşi lucru ar putea să se întâmple în curând şi cu atitudinea producătorilor de creme antisolare faţă de efectele negative ale razelor infraroşii A. Singurul impediment constă în faptul că nu există deocamdată un filtru care să blocheze eficient efectele razelor infraroşii A. Totuşi, anumiţi antioxidanţi, precum vitaminele C şi E, şi mai multe substanţe, precum coenzima Q10, ar putea fi capabile să repare pielea vătămată sau să diminueze distrugerile provocate de infraroşiile A.
Autorii studiului consideră că o bună protecţie ar fi oferită de pastilele cu licopen (un antioxidant care se află în roşii şi în fructele roşii), suplimentele cu coenzima Q10 şi cremele cu protecţie UVA / UVB. Articolele vestimentare cu protecţie împotriva radiaţiei solare sunt şi ele eficiente, dar de multe ori trecute cu vederea. Mai multe companii producătoare de creme antisolare introduc antioxidanţi în produsele lor, care protejează astfel împotriva razelor infraroşii A.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe