Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Studiu: O supernovă ar fi influenţat evoluţia în urmă cu milioane de ani

Studiu: O supernovă ar fi influenţat evoluţia în urmă cu milioane de ani

O supernovă a influenţat evoluţia în urmă cu milioane de ani. Este una dintre variantele analizate de cercătorii care au reuşit să facă o legătură între o supernova antică şi modificarea unor virusuri din apa unui lac din Africa.
Studiu: O supernovă ar fi influenţat evoluţia în urmă cu milioane de ani

O legătură neaşteptată între o supernova antică şi modificarea virusurilor într-unul dintre cele mai mari lacuri de pe Pământ înseamnă că evenimentele cosmice ar putea avea mai multă influenţă asupra planetei decât se ştie. Un studiu sugerează că radiaţiile de la o stea care a explodat ar fi putut avea un efect profund asupra evoluţiei vieţii pe Pământ, potrivit Live Science.

În urmă cu aproximativ 2,5 milioane de ani, virusurile din Lacul Tanganyika din Africa au suferit o modificare misterioasă şi rapidă. Cauza exactă a acestei schimbări a rămas un mister. Noul studiu a stabilit că diversificarea virusurilor din lac s-a produs în acelaşi timp în care planeta era lovită de razele cosmice provenite de la o supernova antică. Cercetarea publicată în The Astrophysical Journal Letters sugerează o posibilă legătură între cele două evenimente.

Tanganyika, aflat în estul Africii, este unul dintre cele mai mari lacuri de apă dulce de pe planetă. Se întinde pe aproximativ 12.700 de mile pătrate şi este împărţit de patru naţiuni, Burundi, Republica Democratică Congo, Tanzania şi Zambia. Lacul găzduieşte peste 2.000 de specii, dintre care mai mult de jumătate sunt unice pe planetă.

Un factor care ar fi putut determina această diversificare este radiaţia, propun autorii studiului. Oamenii de ştiinţă ştiu deja că particulele energetice din spaţiu, cunoscute sub numele de raze cosmice, pot deteriora celulele astronauţilor provocând îmbătrânirea accelerată. Pentru a verifica ipoteza, cercetătorii au săpat pe fundul lacului şi au simulat pe computer mişcarea Căii Lactee.Cercetările vor continua.