Studiu: Oamenii care sunt activi noaptea au funcţii cerebrale mai bune decât cele matinale

  • Persoanele care sunt active în cursul nopţii, considerate „păsări de noapte”, ar putea fi mai inteligente decât cele matinale, potrivit unui nou studiu.
  • Persoanele cele mai active şi mai atente seara au obţinut rezultate mai bune la testele cognitive decât persoanele matinale.
Urmărește
894 afișări
Imaginea articolului Studiu: Oamenii care sunt activi noaptea au funcţii cerebrale mai bune decât cele matinale

Studiu: Oamenii care sunt activi noaptea au funcţii cerebrale mai bune decât cele matinale

Cercetătorii conduşi de profesori universitari de la Imperial College din Londra au examinat datele a mii de persoane care au luat parte la studiul UK Biobank pentru a investiga tiparele de somn şi cogniţia, scrie Sky News.

Aceştia au analizat legătura dintre durata şi calitatea somnului şi cronotip - categorisit ca „matinal", „nocturn" sau „intermediar" pentru cei care nu se aliniază la niciunul dintre acestea.

Studiul a inclus datele a aproape 27 000 de persoane şi a fost publicat în revista BMJ Public Health. Ei au examinat modul în care durata şi calitatea somnului participanţilor, precum şi cronotipul (care determină momentul din zi în care ne simţim mai atenţi şi mai productivi) au afectat performanţele creierului.

Rezultatele obţinute de cercetători au arătat că persoanele care sunt active noaptea şi cele clasificate drept „intermediare" aveau „funcţii cognitive superioare", spre deosebire de cei care au declarat că merg la culcare devreme, care au înregistrat cele mai mici scoruri.

„Studiul nostru a constatat că adulţii care sunt în mod natural mai activi seara au avut tendinţa de a obţine rezultate mai bune la testele cognitive decât cei care sunt «matinali»", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Raha West, de la Departamentul de Chirurgie şi Cancer din cadrul Imperial College London.

Totodată, studiul a constatat că durata somnului este importantă pentru funcţionarea creierului, cei care dorm între şapte şi nouă ore în fiecare noapte obţinând cele mai bune rezultate la testele cognitive, scrie The Guardian.

Co-liderul studiului, profesorul Daqing Ma, de asemenea, de la Imperial's Department of Surgery and Cancer, a adăugat: „Am constatat că durata somnului are un efect direct asupra funcţiei creierului şi credem că gestionarea proactivă a tiparelor de somn este foarte importantă pentru stimularea şi protejarea modului în care funcţionează creierul nostru”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici