- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (04.07.2014, 16:03)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Oamenii preferă şocurile electrice în locul plictiselii
Meditaţia, reveria şi tehnicile de introspecţie - sau pur şi simplu faptul de a petrece câteva minute fără să facă nimic - reprezintă o provocare dificilă pentru majoritatea oamenilor, se arată într-o serie de studii ale cercetătorilor americani.
Urmărește
167 afișări
STUDIU: Oamenii preferă şocurile electrice în locul plictiselii (Imagine: Mediafax Foto)
Mai multe studii efectuate de psihologii de la universităţile din Virginia şi Harvard, care au apărut vineri în revista Science, arată că majoritatea oamenilor preferă să se implice într-o activitate oarecare - şi chiar să îşi inducă un uşor impuls electric - decât să nu aibă nimic de făcut şi să rămână singuri cu propriile gânduri.
Cercetătorii au efectuat 11 studii pe grupuri diferite - care au însumat aproape 200 de persoane, cu vârstele cuprinse între 18 şi 77 de ani -, care arată "aceleaşi rezultate", potrivit unui comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Anul ăsta, liderii Democrativei te-au sacrificat. Pe tine, bugetul, țara. 2024 l-ai pierdut pe mâna lor. Puterea ta e în votul tău, de care le e frică
-
Georgia: Mihail Kavelashvili, învestit preşedinte al ţării. Zourabichvili: Rămân singurul preşedinte legitim
-
Accident aviatic în Coreea de Sud: Bilanţul morţilor ajunge la 179
-
Colegiul Medicilor a dat în judecată CNAS. Care este motivul
Cei mai mulţi dintre voluntarii care au fost rugaţi să nu facă nimic, într-o cameră goală sau la domiciliu, într-un interval de timp cuprins între 6 şi 15 minute, au afirmat că "nu a fost o experienţă plăcută şi că au avut probleme de concentrare".
Majoritatea subiecţilor au preferat să se implice într-o formă de activitate, cum ar fi să asculte muzică sau să utilizeze telefoanele inteligente. O treime dintre subiecţi a "trişat", consultându-şi telefonul sau ridicându-se de pe scaun.
Cercetătorii le-au propus chiar să îşi inducă un uşor impuls electric - nedureros şi testat în prealabil de psihologi -, activitate aleasă de majoritatea bărbaţilor, nu însă şi de femei.
Psihologii nu atribuie aceste rezultate agitaţiei vieţii moderne şi nici utilizării din ce în ce mai răspândite a telefoanelor inteligente şi a altor dispozitive electronice.
"Cei mai mulţi dintre utilizatorii de telefoane mobile şi de reţelele sociale nu au fost mai stânjeniţi decât cei care le folosesc mai puţin", a precizat Erin Westgate, una dintre autoarele studiului, de la Universitatea din Virginia.
Introspecţia, meditaţia şi singurătatea au fost practicate cu regularitate de-a lungul istoriei, a amintit cercetătoarea, evocându-i pe Iisus, Mahomed şi Buddha, dar "acest lucru ţine probabil de vocaţia noastră, nu ni se întâmplă în mod firesc sau cu uşurinţă", a adăugat Erin Westgate.
Cu toate acestea, dezbaterea rămâne deschisă. Alt psiholog, care nu a participat la studiu, Sherrie Bourg Carter, de la Institute for Behavioral Sciences and the Law, din Fort Lauderdale, statul Florida, evocă faptul că "societatea îi recompensează pe cei care fac mai multe lucruri odată" cu tabletele şi/ sau telefoanele inteligente.
"Indivizii încep să se simtă mai puţin stimulaţi de timpul în care se află «în pauză» sau atunci când nu au decât o singură activitate", a afirmat Sherrie Bourg Carter.
Citește pe alephnews.ro: Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
O nouă descoperire incredibilă aduce science fiction la realitate: Cum teleportarea cuantică va revoluționa viitorul comunicațiilor
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe