STUDIU Oamenii sunt expuşi unor agenţi patogeni dăunători, în propria casă, dacă nu se descalţă la uşă. Ce se află pe talpa pantofilor

  • De obicei, politica se concentrează pe mediul exterior în ceea ce priveşte solul, calitatea aerului şi riscurile de mediu pentru sănătatea publică.
  • Cu toate acestea, există un interes tot mai mare din partea autorităţilor de reglementare în ceea ce priveşte calitatea aerului din interior.
  • Oamenii îşi petrec până la 90% din timp în interior, aşa că întrebarea dacă trebuie sau nu stea încalţi în casă nu este una banală.
  • Dacă vă lăsaţi pantofii la preşul de la intrare, lăsaţi acolo şi agenţi patogeni potenţial dăunători.
Urmărește
2159 afișări
Imaginea articolului STUDIU Oamenii sunt expuşi unor agenţi patogeni dăunători, în propria casă, dacă nu se descalţă la uşă. Ce se află pe talpa pantofilor

STUDIU Oamenii sunt expuşi unor agenţi patogeni dăunători, în propria casă, dacă nu se descalţă la uşă. Ce se află pe talpa pantofilor

Elementele nocive care se acumulează în interiorul casei nu includ doar praful şi murdăria de la oameni şi animalele de companie care îşi pierd părul şi pielea.
 
Aproximativ o treime din ea provine din exterior, fie că este suflată înăuntru, fie că este adusă pe încălţăminte de afară, potrivit CNN.
 
Unele dintre microorganismele prezente pe pantofi şi podele sunt agenţi patogeni rezistenţi la medicamente, inclusiv agenţi infecţioşi (germeni) asociaţi cu spitalele, care sunt greu de tratat.
 
Adăugaţi toxinele cancerigene din reziduurile asfaltului de pe drumuri şi substanţele chimice de gazon care perturbă sistemul endocrin şi s-ar putea să priviţi mizeria de pe pantofi cu alţi ochi.
 
Suntem chimişti de mediu care au petrecut un deceniu examinând mediul interior şi contaminanţii la care sunt expuşi oamenii în propriile case. Deşi examinarea mediului interior, prin intermediul programului nostru DustSafe, este departe de a fi completă, în ceea ce priveşte întrebarea dacă trebuie să vă încălţaţi sau să vă descălţaţi în casă, ştiinţa înclină spre a doua variantă.
 
Activitatea noastră a implicat măsurarea şi evaluarea expunerii la o serie de substanţe nocive care se găsesc în interiorul locuinţelor, printre care se numără:
  • gene rezistente la antibiotice (gene care fac bacteriile rezistente la antibiotice),
  • substanţe chimice dezinfectante din mediul casnic,
  • microplastice,
  • substanţele chimice perfluorurate (cunoscute şi sub numele de PFAS sau "substanţe chimice veşnice", din cauza tendinţei lor de a rămâne în organism şi de a nu se descompune), utilizate la scară omniprezentă într-o multitudine de produse industriale, casnice şi de ambalaje alimentare,
  • elementele radioactive.

Un obiectiv important al activităţii noastre a constat în evaluarea nivelurilor de metale potenţial toxice (cum ar fi arsenicul, cadmiul şi plumbul) în interiorul locuinţelor din 35 de ţări.

Aceşti contaminanţi - şi, cel mai important, periculoasa neurotoxină plumb - sunt inodore şi incolore. Aşadar, nu există nicio modalitate de a şti dacă pericolele expunerii la plumb se află doar în solul sau în conductele de apă sau dacă se află şi pe podeaua din sufragerie.

Ştiinţa sugerează o legătură foarte puternică între plumbul din interiorul casei şi cel din solul curţii.
 
Motivul cel mai probabil al acestei legături este murdăria adusă de vânt din curte sau strânsă pe încălţăminte şi pe lăbuţele blănoase ale  animalelor de companie.
 
Această conexiune vorbeşte despre prioritatea de a vă asigura că materia din mediul exterior rămâne exact acolo.
 
Un articol din Wall Street Journal a susţinut că pantofii din casă nu sunt atât de răi. Autorul a subliniat faptul că E. coli - bacterii periculoase care se dezvoltă în intestinele multor mamifere, inclusiv ale oamenilor - este atât de larg răspândită încât se află cam peste tot. Aşa că nu ar trebui să fie o surpriză că poate fi tamponată pe talpa pantofilor.
 
Ştim cu toţii că prevenţia este mult mai bună decât tratamentul, iar descălţarea la uşă este o activitate de prevenire de bază şi uşoară pentru mulţi dintre noi.
 
Într-adevăr, o anumită cantitate de murdărie este probabil benefică, deoarece studiile au indicat că ajută la dezvoltarea sistemului imunitar şi la reducerea riscului de alergii.
 
Dar există modalităţi mai bune şi mai puţin scârboase de a face acest lucru decât să te plimbi prin casă cu pantofii murdari. Ieşiţi afară, mergeţi la o plimbare, bucuraţi-vă de aer liber.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici