- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (21.04.2021, 18:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Omega-3, vitamina D, multivitaminele şi probioticele reduc riscul infecţiei cu COVID-19 la femei
- Cercetătorii britanici au realizat un studiu pentru a stabili dacă suplimentele alimentare pot preveni îmbolnăvirea cu covid-19.
- Omega-3, vitamina D, multivitaminele şi probioticele influenţează, în proporţii diferite, riscul infectării cu noul coronavirus.
- La studiu au participat 445.850 de utilizatori ai unei aplicaţii de mobil din Marea Britanie, SUA şi Suedia.
Urmărește
798 afișări
STUDIU: Omega-3, vitamina D, multivitaminele şi probioticele reduc riscul infecţiei cu COVID-19 la femei
Administrarea de probiotice, acizi graşi Omega-3, multivitamine, sau vitamina D poate ajuta la diminuarea riscului infectării cu SARS-CoV-2, anunţă revista British Medical Journal Nutrition Prevention & Health (BMJ). Aceste rezultate însă au fost observate doar în rândul femeilor, de toate vârstele şi grupurile de masa corporală, nu şi la bărbaţi. De asemenea, au fost analizate şi suplimente precum vitamina C, zincul sau usturoiul, dar acestea nu au contribuit la o scădere a riscului de COVID-19, potrivit aceluiaşi studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Se ştie că suplimentele alimentare pot contribui la menţinerea unui sistem imunitar sănătos, iar odată cu declanşarea pandemiei vânzările de suplimente de tipul multivitaminelor au crescut în multe ţări, chiar dacă nu se studiase efectul acestora asupra noului coronavirus.
Scopul acestui studiu a fost de a stabili dacă astfel de suplimente pot preveni îmbolnăvirea cu covid-19 folosind aplicaţia dedicată colectării de date despre coronavirus de la participanţi.
Studiul a fost realizat pe 445.850 de abonaţi ai unei aplicaţii de mobil care a fost lansată în martie 2020 pentru a permite utilizatorilor din rândul populaţiei generale să raporteze informaţii legate de infecţia cu SARS-CoV-2 în Marea Britanie (372.720), SUA (45.757) şi Suedia (27.373).
Cercetătorii au analizat informaţiile furnizate de 372.720 de utilizatori ai aplicaţiei din Marea Britanie (cu vârste cuprinse între 16 şi 90 de ani) referitoare la utilizarea regulată a suplimentelor alimentare şi la rezultatele pozitive la testele PCR sau testul bazat pe serologie pentru coronavirus. Dintre aceştia 175.652 erau utilizatori de suplimente şi 197.068 non-utilizatori, iar 23.521 de persoane au avut rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2 şi 349.199 au avut rezultate negative.
Iniţial a fost examinată utilizarea suplimentelor în asociere cu infecţia cu SARS-CoV-2 în rândul celor 372.720 de participanţi din Marea Britanie, iar ulterior datele de la 45.757 de utilizatori din SUA şi 27.373 de utilizatori din Suedia pentru a verifica rezultatele din Marea Britanie. În ciuda unor mici diferenţe între aceste trei eşantioane grupate pe aceste ţări, rezultatele studiului au fost similare.
Chestionarul a inclus utilizarea probioticelor, usturoiului, acizilor graşi omega-3 („uleiuri de peşte”), multivitamine, vitamina D, vitamina C sau zinc sau absenţa vreunui supliment.
S-a demonstrat că un număr de micronutrienţi, inclusiv vitaminele C şi D şi zincul, joacă roluri cheie în susţinerea funcţiei imune şi reducerea riscului de infecţie respiratorie. Aceşti nutrienţi pot fi obţinuţi din dietă şi sunt disponibili ca suplimente alimentare fie individuali sau ca parte a amestecurilor de multivitamine sau multinutrienţi.
În Marea Britanie administrarea de probiotice, acizi graşi omega-3, multivitamine sau vitamina D a fost asociată cu un risc mai scăzut de infecţie cu SARS-CoV-2: cu 14%, 12%, 13% şi respectiv 9%, după ce s-au luat în considerare factorii potenţial influenţi, inclusiv condiţiile de bază şi dieta obişnuită.
Cifrele echivalente pentru SUA şi Suedia au arătat un risc mai redus de: 18% şi, respectiv, 37% pentru probiotice; 21%, respectiv 16%, pentru acizii graşi omega-3; 12% şi, respectiv, 22% pentru multivite; şi, respectiv, 24% şi 19% pentru suplimentele cu vitamina D.
Concluzia acestui studiu, surprinzătoare poate pentru unii, a fost observarea unei asocieri modeste, dar semnificativă, între utilizarea probioticelor, acidului gras omega-3, suplimentelor cu multivitamine sau vitamina D şi riscul redus de a fi pozitiv pentru SARS-CoV-2 în rândul femeilor (indiferent de vârstă sau de greutate). Nu au fost găsite beneficii clare pentru bărbaţi şi niciun efect al vitaminei C, usturoiului sau zincului.
Acesta este un studiu observaţional şi, ca atare, nu poate stabili cauza. De asemenea, cercetătorii recunosc şi alte limitări, inclusiv faptul că studiul s-a bazat pe datele raportate de participanţi, iar nici o informaţie nu a fost colectată cu privire la dozele sau ingredientele suplimentelor.
„Ştim că o serie de micronutrienţi, inclusiv vitamina D, sunt esenţiale pentru ca un sistem imunitar să funcţioneze sănătos. Acest lucru, la rândul său, este esenţial pentru prevenirea infecţiilor şi recuperarea după ele.
Dar până în prezent, există puţine dovezi convingătoare că administrarea suplimentelor nutritive are vreo valoare terapeutică dincolo de menţinerea răspunsului imun normal al organismului”, comentează profesorul Sumantra Ray, director executiv, NNEdPro Global Center for Nutrition and Health, care este co-proprietar al revistei medicale BMJ.
„Mai mult decât atât, acest studiu nu a fost conceput în primul rând pentru a răspunde la întrebări cu privire la rolul suplimentelor nutritive în COVID-19. Aceasta este încă o zonă emergentă de cercetare care justifică un studiu suplimentar riguros înainte ca să poată fi trase concluzii ferme dacă suplimentele nutritive specifice ar putea reduce riscul de infecţie cu COVID-19 ", avertizează el.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale