Studiu: Omenirea a fost pe cale de dispariţie în urmă cu 800.000 de ani / Populaţia umană s-a redus la mai puţin de 1300 de persoane aflate la vârsta reproductivă

În urmă cu 900-800 de mii de ani, omenirea a suferit o reducere drastică, probabil din cauza schimbărilor climatice, şi a fost aproape de dispariţie. Păstrarea speciei, timp de peste 100.000 de ani, a fost posibilă datorită a puţin sub 1.300 de indivizi de vârstă reproductivă.

Urmărește
26895 afișări
Imaginea articolului Studiu: Omenirea a fost pe cale de dispariţie în urmă cu 800.000 de ani / Populaţia umană s-a redus la mai puţin de 1300 de persoane aflate la vârsta reproductivă

Wikipedia Commons/ Terrae Antiqvae - Homo antecessor. (craniu şi reconstituire)

*NOTĂ EDITORIALĂ:

Acum 900-800 mii de ani, existau trei specii umane distincte  - Homo erectus, Homo ergaster şi Homo antecessor. 

Specia noastră, Homo sapiens, şi-a făcut apariţia acum 300,000 ani şi nu a fost afectată de extincţia abordată în următorul studiu. 

Ştirea iniţială

Este concluzia unui studiu internaţional publicat în revista Science, la care au participat şi Universitatea La Sapienza din Roma şi Universitatea din Florenţa, citat de Agenţia ANSA.

De-a lungul istoriei sale, populaţia umană a suferit diverse fluctuaţii din punct de vedere numeric. Cercetătorii au dezvoltat acum o metodologie care poate urmări evoluţia variabilităţii genetice umane în sens invers şi să obţină astfel informaţii despre tendinţele populaţiei.

Cercetătorii au descoperit că începând cu 930.000 de ani în urmă, corespunzând unei faze care a dus la schimbări majore ale temperaturilor, la secete severe şi la pierderea altor specii folosite ca hrană de către oameni, aproximativ 98,7% din strămoşii oamenilor erau „pierduţi”, ameninţând cu dispariţia.

Populaţia umană s-a redus apoi la aproximativ 1.280 de persoane aflate la vârsta reproductivă şi a fost nevoie de aproximativ 117.000 de ani până când a început să crească din nou.

"Descoperirea deschide un nou domeniu în evoluţia umană, deoarece ridică multe întrebări, precum unde au trăit aceşti indivizi, cum au depăşit schimbările climatice catastrofale şi dacă selecţia naturală din timpul impasului a accelerat evoluţia creierului uman", spune Yi-Hsuan Pan, coordonatorul cercetării.

Mai mult, spune Giorgio Manzi, profesor la Universitatea Sapienza şi unul dintre autorii studiului, ar putea explica "decalajul din arhiva fosilă africană şi eurasiatică": de fapt, "o pierdere semnificativă de dovezi fosile coincide cu această perioadă de timp".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici