- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (02.05.2023, 11:58)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Pacienţii aflaţi în comă ar putea experimenta o stare de conştiinţă chiar înainte de deces
- Tiparele ciudate ale undelor cerebrale descoperite la pacienţii aflaţi în comă pe moarte sugerează că aceştia ar putea experimenta o stare de conştiinţă trecătoare cu câteva momente înainte de moarte.
- Pacienţii cărora li s-a scos aparatul de menţinere a vieţii au prezentat o creştere a activităţii cerebrale "gamma" legată de conştiinţă.
- Numeroase anecdote istorice şi studii au pus în lumină cazuri de experienţe de moarte apropiată în care oamenii descriu că au văzut o lumină albă la capătul unui tunel, au auzit voci sau au primit vizite de la cei dragi care au plecat.
Urmărește
956 afișări
STUDIU Pacienţii aflaţi în comă ar putea experimenta o stare de conştiinţă chiar înainte de deces
Oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă nu cumva elementele comune ale acestor experienţe indică un proces biologic fundamental care stă la baza lor.
Noul studiu, publicat luni în revista PNAS, oferă primele dovezi ale unei creşteri a activităţii cerebrale corelate cu conştiinţa la pacienţii aflaţi în comă pe moarte.
„Modul în care o experienţă vie poate apărea dintr-un creier disfuncţional în timpul procesului de moarte este un paradox neuroştiinţific", a declarat într-un comunicat coautorul studiului, George Mashour de la Universitatea Michigan din SUA.
În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au identificat patru pacienţi în comă şi fără reacţie care au murit din cauza unui stop cardiac în spital, în timp ce se aflau sub monitorizare EEG a activităţii cerebrale, potrivit Independent.
S-a stabilit că pacienţii nu mai puteau fi ajutaţi medical şi, cu permisiunea familiilor lor, au fost deconectaţi de la aparate de menţinere a vieţii.
Atunci când a fost îndepărtat suportul ventilator, doi dintre pacienţi au prezentat o creştere a ritmului cardiac, împreună cu o creştere a activităţii undelor cerebrale "gamma", considerată cea mai rapidă activitate cerebrală şi asociată cu conştiinţa.
Cercetătorii au detectat, de asemenea, activitate în aşa-numita "zonă fierbinte" a corelaţiilor neuronale ale conştiinţei, joncţiunea dintre lobii temporal, parietal şi occipital, prezentă în partea din spate a creierului.
Studiile anterioare au descoperit că această zonă a creierului este legată de visare, halucinaţii vizuale în epilepsie şi stări modificate de conştiinţă în alte studii asupra creierului.
În timp ce cei doi pacienţi au avut rapoarte anterioare de crize convulsive, niciuna nu a fost observată în timpul orei de dinaintea decesului lor.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, ceilalţi doi pacienţi nu au prezentat aceeaşi creştere a ritmului cardiac în momentul în care au fost deconectaţi de la aparatele de menţinere a vieţii şi nici nu au avut o activitate cerebrală crescută.
Deoarece dimensiunea eşantionului studiului a fost foarte mică, cercetătorii avertizează împotriva unor remarci concludente cu privire la implicaţiile cercetării, dar au adăugat că descoperirile sunt "cu siguranţă interesante" şi oferă un nou cadru de înţelegere a conştiinţei la oamenii pe moarte.
De asemenea, este imposibil de ştiut cu exactitate ce au trăit pacienţii, deoarece aceştia nu au supravieţuit.
Cele mai recente cercetări urmează unui studiu de referinţă de anul trecut, care a implicat activitatea cerebrală a unei persoane pe moarte şi care a dezvăluit modele în jurul momentului morţii similare cu cele din timpul viselor şi al rememorării.
În acest studiu, oamenii de ştiinţă analizau undele cerebrale ale unui pacient de 87 de ani, bolnav de epilepsie, pentru a detecta crizele cu ajutorul unui dispozitiv EEG, însă pacientul a suferit un atac de cord şi a murit în mijlocul cercetării.
O analiză a înregistrărilor EEG a arătat că, în timp ce persoana era pe moarte, a existat o creştere a activităţii undelor cerebrale gamma, ceea ce i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să speculeze că bătrânul muribund de 87 de ani ar fi putut face o "ultimă reamintire a vieţii".
„Având în vedere că cuplarea încrucişată dintre activitatea alfa şi gamma este implicată în procesele cognitive şi în reamintirea memoriei la subiecţii sănătoşi, este intrigant să speculăm că o astfel de activitate ar putea susţine o ultimă "reamintire a vieţii" care ar putea avea loc în starea de moarte apropiată", au scris cercetătorii în studiul anterior.
Cele mai recente descoperiri evidenţiază, de asemenea, necesitatea de a reevalua rolul creierului în timpul stopului cardiac, au declarat oamenii de ştiinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe