- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (20.05.2021, 17:14)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu. Până şi o singură picătură de alcool reduce dimensiunea creierului
Până şi o singură picătură de alcool reduce dimensiunea creierului, deteriorându-l mai mult decât orice alt produs, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford.
Urmărește
4085 afișări
Studiu despre efectele consumului de alcool
Practic, cu cât consumul de alcool este mai mare, cu atât volumul creierului se reduce: cu cât bei mai mult, cu atât pierzi mai mult abilităţile cognitive, scrie La Stampa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
„Nu există un prag pentru daunele cauzate de consumul de alcool. Întregul creier pare să fie afectat, nu doar unele zone specifice, după cum se credea anterior", a declarat pentru „Guardian” Anya Topiwala, lider de cercetare la Universitatea Oxford.
Oamenii de ştiinţă au analizat datele a 25.378 de pacienţi comparând vârsta, sexul, educaţia, consumul de alcool şi dimensiunea creierului. Densitatea materiei cenuşii a scăzut odată cu creşterea consumului săptămânal de alcool, ducând la reduceri ale volumului creierului cu până la 0,8%. Pare un procent foarte scăzut, dar este de patru ori mai mare decât cel provocat de alţi factori de risc, cum ar fi fumatul.
Alcoolul afectează chiar şi atunci când este consumat în cantităţi mici. Acesta distruge integritatea substanţei albe, cea de-a doua componentă a sistemului nervos central, care conţine fibre nervoase şi contribuie la apariţia unor boli precum demenţa şi Alzheimer.
Potrivit cercetătorilor de la Oxford, oamenii care beau cu măsură aparţin claselor sociale înstărite şi educate: dacă par mai sănătoşi este pentru că, în general, trăiesc mai bine, nu pentru că beau puţin. Studiile care au susţinut ideea potrivit căreia consumul de vin este mai bun decât consumul de bere sau alt alcool ar trebui revizuite: tipul de băutură nu are nicio diferenţă în ceea ce priveşte leziunile cerebrale.
Cu doar cinci ani în urmă, autorităţile sanitare britanice sugerau să nu depăşească 14 unităţi de alcool pe săptămână, adică 14 pahare mici cu vin sau tot atâtea cu bere.
În cazul în care rezultatele Oxford sunt confirmate, toate datele de până acum vor trebui revizuite.
Dar puburile din Marea Britanie tocmai s-au redeschis, iar managerii nu vor să audă de veşti proaste.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe