STUDIU: Pasta de dinţi mentolată, lectura de seară şi ceaiul cu lămâie pot afecta calitatea somnului

O dietă necorespunzătoare, spălatul dinţilor cu o pastă cu aromă mentolată, dar şi lectura de seară şi ceaiul cu lămâie pot afecta calitatea somnului, potrivit unei cercetări bazate pe studiile realizate de mai mulţi cercetători.

Urmărește
957 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Pasta de dinţi mentolată, lectura de seară şi ceaiul cu lămâie pot afecta calitatea somnului

STUDIU: Pasta de dinţi mentolată, lectura de seară şi ceaiul cu lămâie pot afecta calitatea somnului (Imagine: Shutterstock)

Astfel, o dietă necorespunzătoare poate afecta grav somnul, studiile dând ca exemplu un regim alimentar inconstant - cum ar fi cinele foarte târzii, informează huffingtonpost.com. Pe de altă parte, studiile au arătat că, în cazul persoanelor care servesc cina foarte târziu în mod regulat, acest obicei poate să nu afecteze foarte mult calitatea somnului, dar, dacă acest lucru se întâmplă foarte rar, atunci cel mai bine ar fi să se renunţe la aceste mese târzii.

De asemenea, studiile au arătat că o pastă de dinţi cu aromă puternic mentolată poate afecta calitatea somnului. Cercetătorii au spus că mirosul de mentă stimulează creierul, făcându-l să se simtă "treaz". Aşadar, este recomandat ca pasta de dinţi folosită seara să aibă, de exemplu, aromă de căpşuni.

Totodată, cercetările au arătat că alegerea unei cărţi foarte bune în locul emisiunilor de entertaiment nu reprezintă cheia succesului în ceea ce priveşte un somn bun. Incintantă, emoţionantă şi solicitantă din punct de vedere intelectual, înainte de culcare, o carte bună poate influenţa negativ calitatea somnului.

Fumatul înainte de a merge la culcare este total interzis. Multe persoane pot crede că o ţigară fumată înainte de culcare poate calma nervii, dar, din păcate, nicotina este şi un stimulent, astfel că ţigara poate afecta calitatea somnului.

Pe de altă parte, spălatul feţei cu apă rece ajută porii să se închidă, dar, totodată, stimulează corpul, eliberează energie pentru ca organismul să rămână cald şi pentru a sta treaz. Astfel, pentru ca somnul să fie mai bun, pamenii ar trebui să se spele pe faţă cu apă caldă, iar apa rece să fie păstrată pentru primele ore ale dimineţii.

De asemenea, nu este recomandat ca în camera de dormit să fie lăsate la încărcat în priză dispozitive electronice precum calculatorul şi telefonul. Potrivit studiilor, lumina emisă de acestea în timp ce se încarcă este suficient de puternică pentru a perturba somnul, mai ales lumina albastră, aceasta având cel mai mare impact asupra ciclului veghe-somn.

Cuibăritul într-un pat călduros pare să fie un start bun pentru o noapte odihnitoare, dar o creştere a temperaturii corpului poate perturba somnul. Dacă oamenii dorm alături de alte persoane, un animal de companie sau dacă folosesc un aşternut din pluş, atunci este recomandat ca temperatura din cameră să fie mai scăzută.

Totodată, ceaiul cu lămâie poate părea o bună alternativă pentru un cappuccino după cina de seară, dar poate afecta somnul. Aromele de lămâie şi alte citrice pot amplifica stimularea mintală şi să crească, totodată, energia. Pe de altă parte, este recomandat ca aşternuturile să nu fie spălate cu detergent care să miroasă a lămâie.

Cei mai mulţi dintre oameni consideră că este mai uşor să-şi amintească să îşi ia medicamentele înainte de somn, dar unele suplimente alimentare, precum cele cu B6 şi B12, şi alte tratamente, precum cele cu steroizi, pot afecta somnul în timpul nopţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici