- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (20.03.2014, 16:30)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Patru din zece copii au carii la dinţii definitivi, aproape 90% dintre acestea sunt netratate
Patru din zece copii de până în 13 ani au carii la dinţii definitivi şi aproape 90% dintre acestea sunt netratate, iar 75% dintre copiii cu vârste între 5 şi 13 ani au carii la dinţii temporari, situaţie care arată lipsa unui comportament de prevenţie, potrivit unui studiu prezentat joi.
Urmărește
1610 afișări
STUDIU: Patru din zece copii au carii la dinţii definitivi, aproape 90% dintre acestea sunt netratate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Rezultatele studiului privind sănătatea orală la copii, realizat în cadrul campaniei "Zâmbeşte România", a fost prezentat joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale. Studiul, desfăşurat în 2013, în şcolile din principalele şapte oraşe din ţară, indică faptul că există în continuare o nevoie pronunţată de educaţie, atât în rândul copiilor, cât şi al părinţilor.
"Statisticile arată o Românie cu o stare de sănătate orală precară: 80 la sută dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune, respectiv 71 la sută. Rezultatele celui mai nou studiu privind sănătatea orală la copii, derulat de «Zâmbeşte România», arată că patru din zece copii de până în 13 ani au deja carii pe dinţii definitivi, fapt îngrijorător, dat fiind că unii dinţi definitivi încep să apară foarte devreme, la vârsta de şase ani. În plus, aproape 90 la sută din dinţii permanenţi afectaţi ai copiilor sunt afectaţi de carii care sunt neglijate şi nu sunt tratate, ceea ce afectează încă de timpuriu starea generală a danturii", a declarat conferenţiar dr. Adina Dumitrache, şef al disciplinei sănătate orală şi ştiinţe comportamentale, de la Facultatea de Medicină Dentară, Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Potrivit studiului, 75 la sută dintre copiii între 5 şi 13 ani au carii pe dinţii temporari. Totodată, în medie, trei sferturi din dinţii afectaţi ai acestor copii prezintă carii netratate, iar patru la sută din dinţii afectaţi au fost extraşi din cauza cariilor.
Incidenţa ridicată a cariilor, atât în cazul dinţilor temporari, cât şi al celor definitivi, arată lipsa unui comportament de prevenţie şi nevoia de educare cu privire la regulile esenţiale pentru o igienă orală corectă. De asemenea, nivelul ridicat de carii netratate indică necunoaşterea consecinţelor pe care le poate avea absenţa tratamentului asupra stării generale de sănătate, susţin autorii studiului.
Totodată, studiul arată că 38 la sută dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce indică o stare precară de igienă orală. Placa dentară favorizează apariţia cariilor şi problemelor gingivale şi este un indicator că cei mici nu au o igienă orală corespunzătoare.
"Profilul stării de sănătate orală a şcolarilor, evaluat în cadrul studiului, arată că leziunile carioase şi anomaliile dento-maxilare rămân în continuare o problemă majoră de sănătate publică. Pe lângă acestea, studiul arată că igiena orală a copiilor este neadecvată. Sunt necesare în continuare eforturi susţinute pentru tratarea cariilor, prevenirea apariţiei celor noi, inclusiv prin sigilări, încurajarea şi educarea elevilor pentru o igienă orală corectă, folosirea produselor auxiliare pentru evitarea apariţiei cariilor în zone predispuse, precum şi iniţierea tratamentelor ortodontice precoce", a mai spus Adina Dumitrache.
Odată cu prezentarea studiului, GSK Consumer Healthcare a lansat cea de-a treia ediţie a campaniei de educare şi promovare a igienei orale corecte "Zâmbeşte România", susţinută de mai multe companii.
Deputatul Rodica Nassar, preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie, prezentă la eveniment, a declarat că pentru a ne lupta cu statisticile care arată nivelul scăzut de sănătate orală, ce afectează populaţia de toate vârstele, trebuie să ne axăm pe prevenţie, iar aceasta începe cu educarea copiilor.
"Încurajarea vizitelor la stomatolog, programele naţionale în şcoli, facilitarea accesului la informaţii despre igiena orală, cea mai simplă şi la îndemână metodă de prevenţie, precum şi explicarea consecinţelor neglijării ei - toate acestea sunt foarte importante pentru o mai bună sănătate orală şi, de aceea, ne bucurăm să sprijinim iniţiative foarte utile, precum campania «Zâmbeşte România»", a spus Rodica Nassar.
Campania "Zâmbeşte România" din acest an se va desfîşura sub sloganul: "Ai grijă de sănătatea dinţilor tăi". Această campanie explică trei paşi esenţiali pentru o mai bună igienă orală, ca mijloc principal de prevenţie al problemelor dentare, respectiv periajul dinţilor de două, maximum de trei ori pe zi, vizita la dentist periodic şi o dietă sănătoasă şi echilibrată, care să includă multe fructe şi legume.
Odată cu lansarea noii campanii "Zâmbeşte România" a fost dat şi startul Campionatului naţional de periaj dentar, care are loc în perioada martie -aprilie. Competiţia se adresează copiilor de până în 14 ani, familiilor lor şi unităţilor de învăţământ din ciclurile primar şi gimanzial. La finalul competiţiei vor fi premiate creativitatea şi umorul participanţilor în modul de a arăta cum îşi îngrijesc dinţii zi de zi. Premiile oferite sunt o excursie la Disneyland împreună cu familia, pentru categoria "Familii", şi zece premii în valoare de 500 de euro, pentru dotarea claselor, în categoria "Şcoală".
Cei care vor să participe la competiţie se pot înscrie în perioada 20 martie - 20 aprilie, pe www.zambesteromania.ro sau pe pagina de Facebook "Zâmbeşte România".
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe