- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (03.03.2015, 16:53)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Persoanele care beau cafea în mod regulat au artere mai "curate"
Persoanele care beau mai multe ceşti de cafea în fiecare zi au artere mai "curate" şi evită astfel blocajul arterial - un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare -, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Coreea de Sud, informează bbc.com.
Urmărește
1074 afișări
STUDIU: Persoanele care beau cafea în mod regulat au artere mai "curate" (Imagine: Shutterstock)
Cercetătorii asiatici au monitorizat 25.000 de voluntari - femei şi bărbaţi - care au acceptat să participe la o serie de verificări medicale de rutină, desfăşurate la locurile lor de muncă.
În cazul angajaţilor care beau o cantitate moderată de cafea - de la trei până la cinci ceşti pe zi - oamenii de ştiinţă au observat un risc mai mic de maladii cardiace în urma monitorizărilor medicale.
Această cercetare a redeschis dezbaterile referitoare la efectele benefice ale cafelei asupra inimii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Alte studii au asociat consumul de cafea cu factorii de risc cardiac, precum hipertensiunea şi nivelul crescut de colesterol, în timp ce alte cercetări au sugerat că această băutură oferă o anumită protecţie contra bolilor cardiace.
Cu toate acestea, nu există nicio dovadă cu rol de concluzie definitivă pentru cele două curente de opinie. Analiza realizată de cercetătorii din Coreea de Sud a fost publicată în revista Heart.
În studiul lor, savanţii asiatici au folosit scanări medicale pentru a analiza starea de sănătate a inimii. În mod specific, ei au căutat orice semn de îmbolnăvire a arterelor care aprovizionează inima cu sânge - arterele coronare.
În cazul bolilor coronariene, arterele coronare se colmatează printr-o acumulare progresivă de depozite de grăsime pe pereţii lor.
Scanările medicale au fost făcute pentru a depista micile depozite de calciu din pereţii arterelor coronare, care oferă un fel de semnal timpuriu în privinţa posibilităţii de declanşare a bolilor cardiace.
Niciunul dintre angajaţii sud-coreeni nu a prezentat semne clare ale unor boli cardiace, însă mai mult de o zecime dintre ei au prezentat depozite vizibile de calciu.
Apoi, cercetătorii au comparat rezultatele acelor scanări cu răspunsurile oferite de angajaţi într-un set de chestionare, referitoare la consumul lor zilnic de cafea. Savanţii asiatici au luat de asemenea în calcul alţi factori de risc, precum fumatul, exerciţiile fizice şi istoricul medical referitor la bolile cardiace din familiile fiecărui angajat.
Persoanele care beau câteva ceşti de cafea pe zi au prezentat mai puţine depozite de calciu pe arterele coronare în comparaţie cu persoanele care fie beau cafea în cantităţi mari, fie nu beau cafea deloc.
Cafeaua conţine un stimulent cardiac denumit cofeină, alături de mulţi alţi compuşi, însă nu este clar deocamdată dacă aceştia sunt benefici sau dăunători pentru organism.
În Statele Unite, experţii recomandă adulţilor sănătoşi să consume până la 400 de mililitri de cafea pe zi.
În Marea Britanie nu există o limită zilnică recomandată în privinţa consumului de cafea, cu excepţia recomandărilor pentru femeile însărcinate. Aceste persoane trebuie să îşi limiteze consumul zilnic de cafea la 200 de mililitri - echivalentul a două ceşti de cafea instant.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe