Studiu. Persoanele de peste 60 de ani care locuiesc separat de parteneri trăiesc mai bine

  • Fenomenul este cunoscut sub numele de „a locui separat, împreună”.
  • Persoanele cu vârste de peste 60 de ani care locuiesc la adrese separate, precum tinerii la început de drum, se bucură de o mai mare bunăstare mentală, a constatat cel mai mare studiu de acest gen, potrivit The Guardian.
Urmărește
37484 afișări
Imaginea articolului Studiu. Persoanele de peste 60 de ani care locuiesc separat de parteneri trăiesc mai bine

Studiu. Persoanele de peste 60 de ani care locuiesc separat de parteneri trăiesc mai bine

Cuplurile care se întâlnesc mai târziu în viaţă şi decid să nu se mute împreună se pot bucura de beneficii de sănătate mintală comparabile cu cele ale căsătoriei sau coabitării - dar fără „fricţiunile” şi „interacţiunile zilnice intense” care însoţesc aceste relaţii, a arătat studiul.

Ei evită, de asemenea, „obligaţiile legale şi constrângerile instituţionale” care fac mai dificilă ieşirea dintr-o căsnicie nefericită, potrivit studiului realizat de Prof. Yang Hu de la Universitatea Lancaster şi Dr. Rory Coulter de la University College London.

Contestând percepţia conform căreia persoanele în vârstă preferă aranjamentele mai „convenţionale” care implică căsătoria şi coabitarea, studiul a constatat că, atunci când persoanele de peste 60 de ani formează o nouă relaţie, opţiunea cea mai populară este cea de „a trăi separat, împreună”. În cazul acestei categorii de persoane, varianta este chiar de 10 ori mai probabilă decât căsătoria.

Noua cercetare s-a bazat pe date din Studiul longitudinal al locuinţelor din Marea Britanie şi a urmărit persoanele de peste 60 de ani, relaţiile lor şi sănătatea lor mintală între 2011 şi 2023 - prima dată când acest subiect a fost analizat la nivel naţional.

În timp ce studiul a constatat că mariajul şi protecţia acestuia oferă beneficii mai mari pentru bunăstarea emoţională a persoanelor de peste 60 de ani, s-a constatat că riscul pentru sănătatea mintală a acestora este mai mic în cazul destrămării cuplurilor care „locuiesc separat, împreună” decât în cazul încheierii unei căsătorii sau a unei coabitări.

„(n.r. A trăi separat, împreună) este un fel de echilibru fin între uniunea intimă şi autonomia individuală. Le permite persoanelor să îşi păstreze angajamentele faţă de relaţiile de familie existente, lăsându-le în acelaşi timp spaţiu pentru a avea un partener intim într-o etapă târzie a vieţii”, a declarat autorul studiului, Yang Hu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici