- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (30.09.2012, 07:26)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Pisarea medicamentelor reduce eficienţa acestora
Forma anumitor medicamente nu este un factor lipsit de importanţă, iar pisarea acestora prin zdrobire mecanică este contraindicată, întrucât le reduce eficienţa.
Urmărește
961 afișări
Pisarea medicamentelor reduce eficienţa acestora - studiu
Administrarea de medicamente sub formă de pastile se dovedeşte a fi uneori dificilă la pacienţii care suferă de tulburări de deglutiţie sau de ordin psihologic şi au comportamente care împiedică administrarea lor pe cale orală. Acest fenomen este deosebit de frecvent întâlnit în stabilimentele pentru persoanele în vârstă, în spitalele psihiatrice sau în secţiile ORL ale clinicilor din lumea întreagă. Pisarea prin zdrobire mecanică a medicamentelor reprezintă o practică curentă. Însă, potrivit unui studiu ce va fi publicat în Revue de Médicine Interne, în octombrie, această practică reduce eficienţa medicamentelor, informează lefigaro.fr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
"Deşi această practică este frecventă, consecinţele ei au fost rar studiate", afirmă profesorul Jean Doucet, expert în geriatrie la departamentul de medicină internă din cadrul Centre Hospitalier Universitaire (CHU) din oraşul francez Rouen. "Ne-am interesat de această problemă în urma numeroaselor tendinite contractate de personalul infirmier care trebuia să zdrobească medicamente. În acest fel am luat cunoştinţă de problemele mai vaste asociate acestei practici artizanale care răspundea niciunei recomandări medicale", a adăugat profesorul francez.
Pe baza acestei constatări, medicii din echipa sa au realizat un studiu, în iunie 2009, pe bolnavi din 23 de unităţi de geriatrie din regiunea oraşului Rouen. Studiul a evidenţiat astfel faptul că un sfert dintre medicamentele prescrise erau pisate pentru a se obţine o pudră ce era apoi administrată pacienţilor. În 42% din cazuri, zdrobirea acelor medicamente era contraindicată. Transformarea formei unui medicament poate fi periculoasă şi expune pacientul la supradozare sau subdozare. Într-adevăr, forma anumitor pastile este studiată pentru a le face să devină "gastrorezistente" - pentru a împiedica dizolvarea lor în stomac sau pentru a prelungi timpul de dizolvare. Aceste efecte riscă să fie anulate prin pulverizarea lor, a explicat profesorul Doucet. "Este cu atât mai regretabil faptul că, în majoritatea cazurilor, am putea să le înlocuim cu medicamente ce au forme mai uşor de înghiţit sau cu medicamente pentru care zdrobirea nu este contraindicată. Dar, în lipsa unor recomandări oficiale, medicii care le prescriu nu sunt întotdeauna la curent cu aceste dificultăţi", a adăugat Jean Doucet.
Studiul a dezvăluit, totodată, anumite tehnici nerecomandate în prepararea artizanală a acestor prafuri: medicamentele unui bolnav erau zdrobite împreună în 75% din cazuri şi amestecate apoi cu ingrediente prea puţin adaptate scopului lor - adeseori cu compot (76% din cazuri) pentru a facilita administrarea. "Aceste practici antrenează nu doar un risc de interacţiune între substanţele active din medicamente diferite, ci şi o interacţiune a acestora cu ingredientele cu care sunt administrate pentru a facilitata ingerarea lor, din cauza pH-ului sau a temperaturii, care pot cauza reacţii chimice indezirabile", a spus profesorul francez. Apa gelifiată, apreciată pentru neutralitatea ei, este folosită doar în 5,7% din cazuri. În plus, din cauza materialului şi a personalului disponibil, mojarul şi pistilul utilizate sunt folosite pentru mai mulţi pacienţi, în peste jumătate din cazuri.
"Personalul îngrijitor şi medicii care prescriu acele medicamente nu sunt de condamnat pentru aceste lucruri", spune profesorul Doucet. "Aceste erori se explică prin absenţa flagrantă a unui ghid de bună practică şi îi vizează în egală măsură pe pacienţii din afara spitalelor. Din acest motiv este urgent să fie adresate recomandări medicilor de familie, personalului şi stabilimentelor de sănătate, dar şi farmaciştilor aflaţi în contact cu pacienţii sau cu persoanele care îi îngrijesc", spune acesta.
În urma acestor rezultate îngrijorătoare, un set complet de recomandări aplicabile unei liste exhaustive de medicamente ce pot fi sau nu zdrobite a fost alcătuit de departamentul de farmacologie al CHU din Rouen şi pus la dispoziţia medicilor şi personalului medical, pe site-ul acestei clinici franceze. Recomandările lor au fost, totodată, integrate în ghidul de administrate a medicamentelor publicat în decembrie 2011 de Înalta Autoritate pentru Sănătate (Haute Autorité de Santé/ HAS) din Franţa.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe