- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (30.09.2012, 07:26)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Pisarea medicamentelor reduce eficienţa acestora
Forma anumitor medicamente nu este un factor lipsit de importanţă, iar pisarea acestora prin zdrobire mecanică este contraindicată, întrucât le reduce eficienţa.
Urmărește
960 afișări
Pisarea medicamentelor reduce eficienţa acestora - studiu
Administrarea de medicamente sub formă de pastile se dovedeşte a fi uneori dificilă la pacienţii care suferă de tulburări de deglutiţie sau de ordin psihologic şi au comportamente care împiedică administrarea lor pe cale orală. Acest fenomen este deosebit de frecvent întâlnit în stabilimentele pentru persoanele în vârstă, în spitalele psihiatrice sau în secţiile ORL ale clinicilor din lumea întreagă. Pisarea prin zdrobire mecanică a medicamentelor reprezintă o practică curentă. Însă, potrivit unui studiu ce va fi publicat în Revue de Médicine Interne, în octombrie, această practică reduce eficienţa medicamentelor, informează lefigaro.fr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 11:30, prezența la vot este de 16,47 %. 3,5 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot / George Simion acuză nereguli la Roma: „Am văzut oameni care intrau câte doi în cabina de vot"
-
Judeţele cu cea mai mare şi cea mai mică prezenţă la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024
"Deşi această practică este frecventă, consecinţele ei au fost rar studiate", afirmă profesorul Jean Doucet, expert în geriatrie la departamentul de medicină internă din cadrul Centre Hospitalier Universitaire (CHU) din oraşul francez Rouen. "Ne-am interesat de această problemă în urma numeroaselor tendinite contractate de personalul infirmier care trebuia să zdrobească medicamente. În acest fel am luat cunoştinţă de problemele mai vaste asociate acestei practici artizanale care răspundea niciunei recomandări medicale", a adăugat profesorul francez.
Pe baza acestei constatări, medicii din echipa sa au realizat un studiu, în iunie 2009, pe bolnavi din 23 de unităţi de geriatrie din regiunea oraşului Rouen. Studiul a evidenţiat astfel faptul că un sfert dintre medicamentele prescrise erau pisate pentru a se obţine o pudră ce era apoi administrată pacienţilor. În 42% din cazuri, zdrobirea acelor medicamente era contraindicată. Transformarea formei unui medicament poate fi periculoasă şi expune pacientul la supradozare sau subdozare. Într-adevăr, forma anumitor pastile este studiată pentru a le face să devină "gastrorezistente" - pentru a împiedica dizolvarea lor în stomac sau pentru a prelungi timpul de dizolvare. Aceste efecte riscă să fie anulate prin pulverizarea lor, a explicat profesorul Doucet. "Este cu atât mai regretabil faptul că, în majoritatea cazurilor, am putea să le înlocuim cu medicamente ce au forme mai uşor de înghiţit sau cu medicamente pentru care zdrobirea nu este contraindicată. Dar, în lipsa unor recomandări oficiale, medicii care le prescriu nu sunt întotdeauna la curent cu aceste dificultăţi", a adăugat Jean Doucet.
Studiul a dezvăluit, totodată, anumite tehnici nerecomandate în prepararea artizanală a acestor prafuri: medicamentele unui bolnav erau zdrobite împreună în 75% din cazuri şi amestecate apoi cu ingrediente prea puţin adaptate scopului lor - adeseori cu compot (76% din cazuri) pentru a facilita administrarea. "Aceste practici antrenează nu doar un risc de interacţiune între substanţele active din medicamente diferite, ci şi o interacţiune a acestora cu ingredientele cu care sunt administrate pentru a facilitata ingerarea lor, din cauza pH-ului sau a temperaturii, care pot cauza reacţii chimice indezirabile", a spus profesorul francez. Apa gelifiată, apreciată pentru neutralitatea ei, este folosită doar în 5,7% din cazuri. În plus, din cauza materialului şi a personalului disponibil, mojarul şi pistilul utilizate sunt folosite pentru mai mulţi pacienţi, în peste jumătate din cazuri.
"Personalul îngrijitor şi medicii care prescriu acele medicamente nu sunt de condamnat pentru aceste lucruri", spune profesorul Doucet. "Aceste erori se explică prin absenţa flagrantă a unui ghid de bună practică şi îi vizează în egală măsură pe pacienţii din afara spitalelor. Din acest motiv este urgent să fie adresate recomandări medicilor de familie, personalului şi stabilimentelor de sănătate, dar şi farmaciştilor aflaţi în contact cu pacienţii sau cu persoanele care îi îngrijesc", spune acesta.
În urma acestor rezultate îngrijorătoare, un set complet de recomandări aplicabile unei liste exhaustive de medicamente ce pot fi sau nu zdrobite a fost alcătuit de departamentul de farmacologie al CHU din Rouen şi pus la dispoziţia medicilor şi personalului medical, pe site-ul acestei clinici franceze. Recomandările lor au fost, totodată, integrate în ghidul de administrate a medicamentelor publicat în decembrie 2011 de Înalta Autoritate pentru Sănătate (Haute Autorité de Santé/ HAS) din Franţa.
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer prezența la vot. Cum stă Bucureștiul cu prezența la referendum?!
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:39
Centrele de date care alimentează IA ar putea folosi mai multă energie electrică decât oraşe întregi
-
astăzi, 12:38
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1005. Rachetele nord-coreene utilizate de Rusia conţin componente fabricate în SUA şi Europa – CNN / Mediazona confirmă identităţile a aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina / Rusia a lansat peste 800 de bombe KAB, 460 de drone şi 20 de rachete asupra Ucrainei în această săptămână, spune Zelenski