STUDIU Poluarea afectează sănătatea tinerilor. Tot mai mulţi adolescenţi suferă de aritmie cardiacă

  • Adolescenţii sănătoşi sunt mai predispuşi la bătăi neregulate ale inimii după ce respiră poluarea atmosferică cu particule fine, potrivit primului studiu major.
  • Aritmiile cardiace par să se declanşeze chiar şi atunci când poluarea aerului se încadrează în limitele de calitate.
Urmărește
403 afișări
Imaginea articolului STUDIU Poluarea afectează sănătatea tinerilor. Tot mai mulţi adolescenţi suferă de aritmie cardiacă

STUDIU Poluarea afectează sănătatea tinerilor. Tot mai mulţi adolescenţi suferă de aritmie cardiacă

Constatările au stârnit îngrijorare în rândul cercetătorilor, deoarece aritmiile cardiace, care pot creşte riscul de boli de inimă şi de moarte cardiacă subită, par să fie declanşate chiar şi atunci când poluarea aerului se încadrează în limitele comune de calitate a aerului.
 
Medicii au monitorizat activitatea cardiacă şi aerul respirat de peste 300 de adolescenţi sănătoşi din SUA pe perioade de 24 de ore. Ei au descoperit că toate concentraţiile mai mari de particule fine numite PM2,5 au crescut riscul de bătăi neregulate ale inimii pentru următoarele două ore. Efecte similare au mai fost constatate la adulţii mai în vârstă.
 
Din câte ştim noi, acesta este primul studiu care raportează asocierea dintre poluarea atmosferică PM2,5 şi aritmiile cardiace în rândul adolescenţilor altfel sănătoşi", scriu cercetătorii în Journal of the American Heart Association.
 
Gazele de eşapament ale autovehiculelor şi arderea în industriile de producţie şi de construcţii reprezintă o sursă majoră de PM2,5, sau particule mai mici de 2,5 microni. Odată inhalate, acestea pot ajunge adânc în plămâni şi chiar în vasele de sânge, unde provoacă inflamaţii care determină apariţia bolilor.
 
Dr. Fan He, autorul principal al studiului de la Penn State College of Medicine, a declarat că rezultatele sunt surprinzătoare, având în vedere că adolescenţii sănătoşi sunt consideraţi, de obicei, cu risc scăzut de boli cardiovasculare. „Constatările noastre sugerează că poluarea aerului ar putea declanşa aritmii şi contribui la moartea cardiacă subită în rândul tinerilor, care sunt evenimente devastatoare pentru familiile lor şi pentru comunităţile mai mari", a declarat el pentru The Guardian.
 
Cercetătorii au examinat impactul poluării aerului cu particule asupra a 322 de adolescenţi sănătoşi la aproximativ şapte ani după ce s-au înscris, cu vârste cuprinse între şase şi 12 ani, în studiul Penn State Child Cohort. Participanţii au primit monitoare cardiace şi kituri mobile de prelevare a probelor de aer pe care să le poarte cu ei timp de 24 de ore, indiferent dacă se aflau în interior sau în exterior, dacă erau sedentari sau activi.
 
Monitoarele au captat două tipuri de aritmie care îi pot face pe oameni să simtă că inima lor a sărit o bătaie. Una este determinată de contracţia prematură a camerelor superioare ale inimii, iar cealaltă de contracţia prematură a camerelor inferioare, sau ventricule. Deşi sunt rareori tratate, cu excepţia cazului în care provoacă simptome, contracţiile ventriculare premature pot creşte riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă şi moarte cardiacă subită mai târziu în viaţă.
 
Potrivit raportului, riscul de contracţii ventriculare premature în decurs de două ore de la expunere a crescut cu 5% pentru fiecare creştere de 10 micrograme pe metru cub de PM2,5. Dr. He a declarat că este "alarmant" că efectul a fost observat chiar şi la un nivel mediu zilnic de PM2,5 de 17 micrograme pe metru cub. În Marea Britanie, un nivel mediu zilnic de 35 micrograme pe metru cub este considerat poluare de nivel scăzut.
 
În zilele cu poluare atmosferică ridicată în Anglia, sute de persoane în plus sunt transportate de urgenţă la spital pentru îngrijiri de urgenţă după ce suferă stopuri cardiace, accidente vasculare cerebrale şi atacuri de astm. Dar poluarea aerului cu particule determină, de asemenea, creşterea ratelor de cancer pulmonar, prin trezirea mutaţiilor latente care declanşează creşterea tumorilor. În 2020, British Heart Foundation a estimat că peste 160.000 de persoane ar putea muri în următorul deceniu din cauza accidentelor vasculare cerebrale şi a atacurilor de cord legate de poluarea aerului.
 
El a declarat că standarde mai bune de calitate a aerului ar îmbunătăţi sănătatea inimii în rândul populaţiei generale şi ar reduce povara altor afecţiuni cronice, cum ar fi cancerul şi bolile pulmonare. Dar, în absenţa oricărei îmbunătăţiri a calităţii aerului, el a sugerat oamenilor să ia măsuri de precauţie, în special atunci când poluarea este cea mai gravă.
 
„Purtarea măştilor de faţă şi evitarea activităţilor fizice viguroase în zilele cu poluare ridicată şi în timpul orelor de vârf reduc cantitatea de expunere la poluarea aerului şi minimizează riscurile asociate pentru sănătate", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici