STUDIU Poluarea creşte semnificativ riscul de infertilitate. Au fost găsite particule de poluare pe placente

  • Expunerea la aerul poluat creşte semnificativ riscul de infertilitate, potrivit primului studiu care examinează pericolul pentru populaţia generală.
  • Analiza a peste 18.000 de cupluri din China a constatat că cei care trăiesc în zone cu niveluri mai ridicate de poluare prezintă un risc cu 20% mai mare de infertilitate, adică aceste cupluri nu vor putea avea copii nici după un an de încercări.
  • Cercetătorii au descoperit că femeile expuse la poluarea cu particule mici, care a fost cu 10 micrograme pe metru cub mai mare pe parcursul unui an, au avut un risc cu 20% mai mare de infertilitate.
Urmărește
581 afișări
Imaginea articolului STUDIU Poluarea creşte semnificativ riscul de infertilitate. Au fost găsite particule de poluare pe placente

STUDIU Poluarea creşte semnificativ riscul de infertilitate. Au fost găsite particule de poluare pe partea fetală a placentelor

Studiul nu le-a permis oamenilor de ştiinţă să stabilească modul în care poluarea aerului ar putea dăuna fertilităţii, dar se ştie că particulele de poluare provoacă inflamaţii în organism, care ar putea afecta producţia de ovule şi spermatozoizi.

Un alt studiu recent efectuat pe 600 de femei care frecventează o clinică de infertilitate din SUA a constatat că expunerea crescută la aerul poluat a fost asociată cu un număr mai mic de ovule care se maturizează în ovare.

Infertilitatea afectează multe milioane de cupluri din întreaga lume, dar s-au făcut relativ puţine cercetări cu privire la impactul poluării aerului. Cu toate acestea, se ştie deja că aerul murdar creşte riscul altor aspecte ale reproducerii, inclusiv naşterea prematură şi greutatea redusă la naştere.

Nivelurile obişnuite de dioxid de azot sunt la fel de dăunătoare ca fumatul şi pot creşte riscul de avort spontan, potrivit The Guardian.

Qin Li, de la Centrul de Medicină a Reproducerii de la Universitatea Peking, al treilea spital din China, care a condus cercetarea privind infertilitatea, a declarat că viitorii părinţi ar trebui să fie preocupaţi de poluarea aerului. „Numeroase studii au observat că poluarea aerului este asociată cu o mulţime de probleme în sarcină”.

„Aproximativ 30% din cuplurile infertile au infertilitate inexplicabilă”, au scris Li şi colegii săi, menţionând că vârsta, greutatea şi fumatul erau factori bine cunoscuţi. „[Studiul nostru] indică faptul că poluarea cu particule mici ar putea fi un factor de risc neignorabil pentru infertilitate”.

Nivelurile de poluare din China sunt relativ ridicate, a spus el, dar au fost raportate efecte nocive asupra reproducerii la niveluri mult mai scăzute. "Deci, calitatea slabă a aerului are un impact asupra sistemului de reproducere în general", a spus Tom Clemens, de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie.

Cercetarea, publicată în revista Environment International, s-a bazat pe date din interviuri şi chestionare de la 18.571 de cupluri care au făcut parte din marele sondaj de fertilitate din China pentru femeile căsătorite. În China, femeile sunt obligate să se înregistreze la autorităţi înainte de a încerca să rămână însărcinate, permiţând cercetătorilor să solicite informaţii de la toate femeile care intenţionau să aibă un copil.

Nivelul mediu de poluare pentru cuplurile chineze a fost de 57µg / m3. În Marea Britanie, media este de aproximativ 13µg / m3.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că proporţia femeilor care nu rămân însărcinate după 12 luni de încercări a crescut de la 15% la 26% atunci când se compară trimestrul expus la cea mai mică poluare cu trimestrul care suferă cel mai mult. Cercetătorii au luat în considerare alţi factori, inclusiv vârsta, greutatea, veniturile, fumatul, consumul de alcool şi nivelurile de exerciţii fizice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici